Met de huidige marktsituatie is het belangrijker dan ooit tevoren om PPRS als verliespost op uw bedrijf aan te pakken. U kunt hiervoor een beroep doen op de Biggenmonitor, een programma dat ondersteund wordt door DGZ en het Sanitair Fonds.
Vandaag is PRRS één van de economisch meest ingrijpende ziektes in de varkenssector. PRRS kost gemiddeld 126 euro per zeug per jaar. Dit ten gevolge van verwerpingen en vruchtbaarheidsproblemen, verminderde technische prestaties bij de biggen en een verhoogd medicijnverbruik.
De aanpak van PRRS begint met het in beeld brengen van de bedrijfssituatie op de batterij, om vervolgens samen met uw bedrijfsdierenarts een plan van aanpak op te stellen.
PRRS aanpakken op uw bedrijf
In Vlaanderen zijn de meeste varkensbedrijven besmet met het virus. Eradicatie van het virus is zelden een optie. De meest efficiënte manier van eradiceren is depop/repop, namelijk het verwijderen van de aanwezige besmette dieren en hen vervangen door PRRS-vrije dieren, wat een aanzienlijk kostenplaatje met zich meebrengt.
Daarom is het belangrijk om de nadruk te leggen op PRRS-controle. Controle van PRRS begint met het in beeld brengen van de verspreiding van het virus binnen uw bedrijf. Omdat de zeugen vaak gevaccineerd zijn, is het interessant om te starten met de (batterij)biggen. Wanneer worden de biggen besmet? Hoe staat het met de bescherming van mijn biggen? Hebben de biggen reeds virus in het bloed voor of bij het spenen? Of is mijn batterij vrij van PRRS?
Vertrekkende van deze informatie schetst u dan een beeld van de overige afdelingen van het bedrijf: is de zeugenstapel stabiel of zijn er dieren met wisselende bescherming? Besmetten de biggen zich alsnog in de vleesvarkensstal?
Vervolgens stelt u, samen met uw dierenarts, een bedrijfsspecifiek plan van aanpak op voor PRRS. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de geltenopfok en -acclimatisatie, het kraamstalmanagement en de bioveiligheid in het algemeen, de aankoop van sperma en het vaccinatiebeleid.
Financiële ondersteuning verhoogd
Om dit programma nog aantrekkelijker te maken, heeft het Sanitair Fonds de financiële ondersteuning voor de analyses dit jaar nog verhoogd. U hebt de keuze om enkel PRRS te laten onderzoeken, of PRRS samen met circovirus. Voor de PRRS-analyses betaalt u nu 192 euro in plaats van 1275 euro terwijl u voor de analyses op PRRS én circovirus 354 euro betaalt in plaats van 2355 euro.
Voor dit bedrag worden er op uw bedrijf 30 biggen onderzocht, dit tweemaal per jaar, en wordt de circulerende PRRS-stam getypeerd. Dit laatste onderzoek, ter waarde van 200 euro, dat u toelaat om PRRS nog gerichter aan te pakken en zelden standaard wordt uitgevoerd, wordt u binnen de Biggenmonitor gratis aangeboden.
Op basis van de resultaten van de onderzoeken stelt u samen met uw dierenarts een bedrijfsgezondheidsplan op: welke acties gaan we ondernemen om PRRS en circovirus te tackelen op het bedrijf? En eens u aan de slag bent, volgt u aan de hand van een enquête de evolutie van uw technische kengetallen.
DGZ leidt het programma in goede banen en organiseert ook communicatiegroepen waar u samen met de andere deelnemers, kunt discussiëren over de verschillende methodes van aanpak.
Wenst u ook deel te nemen, schrijf dan nu in via www.dgz.be/programma/biggenmonitor