De kennis over het PRRS-virus en de manier waarop dit zeer besmettelijke virus zich verspreidt, neemt toe. Dat maakt het eenvoudiger om gerichte maatregelen te treffen om (her)besmettingen te voorkomen. Toch lukt dat helaas niet altijd en stappen varkenshouders soms in één van de PRRS-valkuilen. Hoe voorkom je dat je in één van die valkuilen terecht komt?
“Waar we het vaak mis zien gaan is in de bioveiligheid”, vertelt Karen Van Neste, varkensdierenarts bij MSD Animal Health. “Het is in de praktijk gewoon lastig om alle interne én externe bioveiligheidsmaatregelen altijd en onder alle omstandigheden strikt na te leven. Bovendien ben je hierin niet alleen afhankelijk van je eigen personeel, maar ook van iedereen die je bedrijf bezoekt en van toeleveranciers. Als je bijvoorbeeld gelten aankoopt van een schoon bedrijf met een goede gezondheidsstatus, maar de dieren worden getransporteerd in een vrachtwagen die niet goed is ontsmet, kan het alsnog flink misgaan. Door een goed quarantaine- en adaptatieplan op te stellen én strikt na te leven, kun je onder andere dat risico minimaliseren. Essentieel bij bioveiligheid is draagvlak, zowel bij het personeel als bij iedereen die op het bedrijf komt. Als niet iedereen doordrongen is van het belang van het naleven van alle biosecuritymaatregelen geeft dat een fors risico. Door vanuit het management het onderwerp en het belang ervan bij iedereen onder de aandacht te houden, kun je dat risico verkleinen.”
All-in, all-out
Een andere valkuil is het loslaten van het all-in, all-out principe. “Iedereen weet dat je leeftijdsgroepen het best bij elkaar kunt houden, toch zijn er soms situaties die ertoe verleiden om uitzonderingen te maken. Bijvoorbeeld wanneer een dier wat achterblijft, terwijl de rest er wel aan toe is om door te schuiven. Toch is het af te raden om een dier uit de ene groep bij een andere groep, bijvoorbeeld een jongere groep, te plaatsen. In elke leeftijdsgroep circuleren weer andere ziektekiemen en in combinatie met de stress van een nieuw dier in een groep, is dat vragen om problemen”, aldus Karen, die het liefst zou zien dat stallen volledig worden leeggemaakt, gereinigd en ontsmet én een periode leegstaan, voordat een nieuwe groep wordt toegelaten. “PRRS kan lang blijven circuleren en zelfs via de lucht worden overgedragen: dat moet je altijd in je achterhoofd houden.” Hoe dan wel om te gaan met dieren die achterblijven of klinische verschijnselen vertonen? “Afzonderen van de gezonde dieren, goed monitoren en in overleg met je dierenarts onderzoek laten doen en behandelen.”
Deze all-in, all-out principe bespreekt Karen Van Neste graag in deze video.
Wist u dat er meerdere vlogs beschikbaar zijn die u kunnen helpen bij uw PRRS-aanpak?
Bekijk ze hier
BNL-NON-221200003