Onderzoekers van het Chinese Ministerie van Landbouw en de Guangdong Academy of Agricultural Sciences testten eiwitrijke alternatieven uit die soja zouden kunnen vervangen in varkensvoeder. Ze kozen voor een mix van koolzaad-, katoenzaad- en zonnebloempitmeel.
Aangezien het om lokale reststromen gaat, zou de mix een duurzaam alternatief voor soja kunnen vormen. Bovendien hebben de zaden een hoog eiwitgehalte, een lage kostprijs en zijn ze ook gemakkelijk verkrijgbaar. Naast het ecologische voordeel, zijn de reststromen dus ook economisch en praktisch gezien interessant.
De wetenschappers selecteerden 54 vleesvarkens met een startgewicht van gemiddeld 97 kilogram. De dieren werden in drie groepen verdeeld en gedurende 26 dagen opgevolgd. De eerste groep kreeg een standaardvoeder op basis van maïs en soja. In het tweede voeder werd negen procent van de soja vervangen door gelijke delen koolzaad-, katoenzaad- en zonnebloempitmeel. In het laatste voeder vervingen de wetenschappers alle soja door de mix. Alle drie de voeders bevatten 12,5 procent ruw eiwit.
Wanneer soja (deels) vervangen werd door de mix, leverde dit geen significante verschillen op voor de dagelijkse groei, de dagelijkse voederopname en de voederconversie. Ook de verteerbaarheid van de voedingsstoffen en de diversiteit van de darmflora waren in alle groepen vergelijkbaar. De mix van koolzaad-, katoenzaad- en zonnebloempitmeel vormt dus een veelbelovend alternatief voor soja in varkensvoeder.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.