Op woensdagvoormiddag 20 april was de feestelijke opening van de Geelse stadsboerderij De Bogaard bij te wonen. De projectpartners van het plattelandsproject Levend Erfgoed op De Bogaard vertellen hoe ze het afgelopen jaar stevig samenwerkten om De Bogaard in Geel te vernieuwen.
Ook buiten dit project werken de landbouwschool van KOGEKA, stad Geel en provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve nauw samen voor landbouwonderwijs en –educatie.
Kempense ontstaansgeschiedenis
De rijke Kempense ontstaansgeschiedenis met landbouw als rode draad kan je bewonderen door kijkramen of in de weiden en volières van de kinderboerderij. Onder de landbouwdieren vind je verschillende erfgoedrassen terug. Infoborden laten bezoekers een landbouwreis maken van vroeger tot nu. Na het persmoment wordt de nieuwe kleuter- en dierenzone van De Bogaard meteen ingespeeld tijdens de Buitenspeeldag op woensdagnamiddag 20 april en tijdens Erfgoeddag op zondag 24 april. Daarbuiten lonken de nieuwe speel- en leerfaciliteiten van De Bogaard altijd naar bezoekers tijdens de openingsuren.
Levend Erfgoed
De vraag of stad Geel, Hooibeekhoeve, landbouwschool KOGEKA en de andere projectpartners erin geslaagd zijn om het prestigieuze Levend erfgoedhoflabel van Steunpunt Levend Erfgoed te behalen kun je daar beantwoord krijgen. Daarnaast kan je in primeur de vernieuwde site bezoeken en genieten van de receptie die de leerlingen van KOGEKA organiseren. Het plattelandsproject Levend Erfgoed op De Bogaard kwam ook mee tot stand dankzij LEADER, een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.
Bron: Provincie Antwerpen