Deze app laat toe de communicatie tussen zeugenhouders en KI Centra te verbeteren. Praktijkresultaten kunnen immers eenvoudig gelinkt worden aan de ingezette genetica.
Op vandaag gebeurt er in de zeugenhouderij dikwijls geen gedetailleerde registratie van de ingezette eindberen. Er is sowieso al heel wat administratief werk. Zo wordt er dan ook meestal geen koppeling gemaakt tussen de technische resultaten en de ingezette eindbeer.
Nochtans heeft een goede eindbeerkeuze economische impact. Zoals eerder al uit de doeken gedaan in het vakblad Varkensbedrijf heeft onderzoek van het ILVO en de KU Leuven aangetoond dat een goede eindbeerkeuze de varkenshouders tot 10 euro extra per vleesvarken kan opleveren door onder andere verschillen in groei, voederconversie en slachtkwaliteit.
Ook de terugstroom van praktijkresultaten naar KI centra loopt niet altijd even vlot. Dit maakt het voor de KI centra moeilijk om tijdig bij te sturen indien nodig, bijvoorbeeld in het geval van erfelijke gebreken bij de combinatie van een bepaalde beer en een bepaald type zeug.
Bert De Coninck, die begin dit jaar KI Cobbaert overnam van zijn schoonvader, ontwikkelde de ‘Bereslim’ app. “Die app zorgt ervoor dat de ingezette beren eenvoudig aan een groep zeugen gekoppeld kunnen worden. Daarnaast kan de zeugenhouder op eenvoudige wijze praktijkdata van de nakomelingen van de ingezette beren registreren. De app voorziet zo in een screening op erfelijke gebreken van de ingezette eindberen in een zeer vroeg stadium”, stelt De Coninck in een mededeling.
In een tweede fase zal er een benchmarking voorzien worden van de eigen technische prestaties van een gebruiker ten opzichte van de gemiddelde prestaties van andere bedrijven. Iedereen die de app gebruikt en informatie deelt, krijgt een geanonimiseerde terugkoppeling van de gemiddelde prestaties van andere bedrijven.
De app is vrij verkrijgbaar via de Google Play Store of de Apple App store. Meer info op www.bereslim.be
Bron: KI Cobbaert – 27 maart 2019