Op donderdag 5 december dwongen de fokkers van het varkensstamboek respect af met hun topberen die geshowd werden in de prijskampring. De aansluitende veiling van de geprimeerde dieren zal met een gemiddelde prijs van 1.270 euro voor 30 verkochte dieren dan ook als een memorabel jaar te boek staan.
Prijskamp
In het traditionele openingsnummer met de stressresistente beren waren het fokkers Henri Stas, Jodoigne en Peter Relaes, Sint-Gillis-Waas die elkaar bekampten. De twee topnummers in deze reeks stelden de jury voor een dilemma aangezien de beer Silmani van Peter Relaes homozygoot stress resistent was en de beer Sacro de la Sarte van Henri Stas heterozygoot. Uiteindelijk werd Sacro als reekswinnaar en meteen ook kampioen bij de stress resistente Piétrain beren aangeduid.
De daaropvolgende reeksen met stresspositieve dieren werden ingedeeld volgens leeftijd. In de reeks met de oudste dieren die net geen jaar oud waren was het meteen al een hevige strijd tussen drie topberen die ongetwijfeld stuk voor stuk hun kans in de fokkerij zullen krijgen. Op kop kwam de uiterst vlotte, grootte en sterke beer Siemen van de Janshoek van Neel Gorssen, Kaulille. Ondanks het feit dat hij wat meer “natuur” heeft ten opzichte van zijn dichtste belagers is dit een dier dat zijn diensten kan bewijzen aan het ras qua duurzaamheid en langleefbaarheid. Als tweede werd de rassige beer Simon van den Bosrand van Huyghe-Maenhout, Maldegem geklasseerd. Deze beer kon heel wat kenners bekoren door zijn droge bespiering, gecombineerd met een goede lengte en mooi type. Deze Netel van ’t Bagyn zoon ging ongetwijfeld het kampioenschap betwisten, ware het niet dat zijn beenwerk achteraan niet perfect was. Als derde kwam de geweldig brede en superbespierde Richel van de Sparreweg van Michel Deblaere, Wingene. De jury gaf echter aan dat het dier de vlotheid van zijn voorgangers miste. Een iets mindere conditie had hier wellicht veel kunnen verhelpen. Het zijn immers sterke benen die de weelde kunnen dragen.
In de tweede reeks kwam met Santo van den Bosrand een quasi perfecte beer qua conformatie op kop met een opvallend dikke carré die vanuit de schouder vertrok en doorliep tot aan de heup om vervolgens over te gaan in een breed bespierd kruis. Tweede werd de typische eindbeer Saul van het Loonderhof van Stijn Coenen, Borgloon. Als derde kwam de lange, groeizame beer Sylvest van’t Bagyn van Dirk Vanstappen, Nieuwkerken-Waas. Deze beer moest het echter tegen zijn voorgangers afleggen doordat hij zijn rug iets liet doorzakken, wellicht een gevolg van zijn fenomenale lengte.
In de daaropvolgende reeks was er geen discussie mogelijk met de imponerende Sjaak van het Loonderhof van Stijn Coenen. Deze Osterix van het Loonderhof zoon heeft de eigenschap om onmiddellijk alle ogen naar zich toe te trekken door zijn edele presence, gekoppeld aan een mooie bespiering die hij met gracieuze bewegingen etaleert. Tweede werd de goed ontwikkelde Siebolt van Weelde die eveneens een Osterix zoon is. Deze beer van Luc Bax, Weelde kon men echt als een all-rounder bestempelen. Derde werd de droog bespierde Sfinx hof ten Thorre van familie Devreese-Masson, Lo-Reninge. Deze beer ontbrak echter de gestalte om voor zijn twee voorgangers een bedreiging te kunnen vormen.
In reeks 4 was het Soefian van ’t Bagyn van Dirk Vanstappen die met zijn fenomenale bespiering in schouder, carré en ham de tegenstand naar de tweede rij verwees. Tweede werd Soigneur Hof Ten Thorre van familie Devreese-Masson. Deze beer was erg vergelijkbaar met zijn halfbroer Sfinx uit de vorige reeks. Wat meteen de uniforme fokstempel in het daglicht stelt van de vader van deze beren, Olinus hof ten Thorre. Derde was de beer Shota ter Holand die met een vrij compleet exterieur en een strakke conditie wellicht nog een stuk progressie kan maken.
In reeks 5 waren het de twee broers Salf en Solf van Luk Vermerien, Rijkevorsel die met hun ontwikkeling gekoppeld aan een vlotte bespiering konden imponeren. Solf werd op de eerste plaats gezet terwijl Salf het nog moest afleggen tegen de beer Scapman Hof Ten Thorre, die ondanks zijn iets kleiner gestalte toch de tweede plaats wist te bemachtigen door zijn droge bespiering en correcte benen.
In reeks 6 stond er op Sinno van Weelde van Luc Bax, Weelde geen maat die door zijn superbe ontwikkeling gekoppeld aan een vlotte bespiering met kop en schouder uitstak boven de andere beren in deze reeks. Twee en drie werden de twee Netel van ’t Bagyn zonen Spirit en Sarkozy Hof ten Thorre. Beide beren bemachtigden deze plaatsen door hun droge bespiering.
Reeks 7 en 8 werden gedomineerd door de twee nestbroers Sus en Samuel van de Sluizenweg van Arnould Peeters uit Millen. Beide beren etaleerden een mooie lengte gekoppeld aan een droge bespiering en een mooi type. In reeks 7 was het voorts nog de derde nestbroer Siem van de Sluizenweg die de tweede plaats haalde voor Safri van het Loonderhof van Stijn Coenen. In reeks 8 was het Sten van ’t Bagyn van Dirk Vanstappen die met z’n modern type (uitstekende groei gekoppeld aan een vlot en correct beenwerk) de beer Steyn van de Janshoek van Neel Gorssen achter zich kon houden.
Reeks 9 betrof een afstammelingen wedstrijd, waarbij 3 nakomelingen van éénzelfde beer in groep elkaar bekampten. Hier was het uniforme lot afstammelingen van de beer Olinus Hof Ten Thorre de betere van de afstammelingen van Osterix van het Loonderhof.
Kampioenschap
Onder toenemende publieke belangstelling werd uitgekeken naar het kampioenschap bij de stresspositieve beren. De acht reekswinnaars werden één voor één gepresenteerd aan de jury, die na grondige discussie het kampioenschap toekende aan de beer Sjaak van het Loonderhof van Stijn Coenen. Reserve kampioen werd Santo van den Bosrand van Huyghe-Maenhout. Beide beren etaleerden een uitmuntende bespiering aan een goede lengte met vlotte bewegingen. De eerste werd op de veiling verkocht aan KI Bart en Paul Clincke uit Ruiselede voor het niet onaardige bedrag van 4.600 euro. De reserve kampioen werd verkocht aan KI Daelman, Sint-Gillis-Waas voor 3.500 euro.
Eliteveiling
In de namiddag werden 32 beren geveild waarvan er 30 verkocht werden aan een gemiddelde prijs van 1270 euro wat onmiddellijk de kwaliteit in de breedte demonstreert. Buiten de kampioen en de reservekampioen waren er ook nog mooie prijzen voor de beer Siemen van de Janshoek 2200 euro voor KI Verstraeten, Bazel; Soefian van ’t Bagyn 2000 euro voor KI Daelman en Saul van het Loonderhof 1800 euro voor KI Bart en Paul Clincke, Tielt.
Niet minder dan 6 KI- centra hebben zich bevoorraad op deze veiling:
- KI Bart en Paul Clincke uit Ruiselede: 5 ‘I++’ beren
- KI Daelman uit Sint-Gillis-Waas: 5 ‘I++’ en 2 ‘I°’ beren
- KI Vansteenlandt uit Krombeke: 3 ‘I++’ en 1 ‘I°’ beren
- KI Lekens uit Ruiselede: 2 ‘I+’ en 1 ‘I°’ beren
- KI Bevel uit Bevel: 2 ‘I++’ beren
- KI Verstraeten uit Bazel: 1 ‘I++’ beer
door Jurgen Depudyt, VVS