Het vakblad Varkensbedrijf werd door de vzw Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) in Scheldewindeke ontvangen. Mogelijk voor de laatste keer, want die site gaat weldra dicht. Dat en nog veel meer, vernam de redactie van Chris Dhondt. Een korte samenvatting van het vraaggesprek.
- Eind mei-begin juni 2015 werd gestart met het opzetten van drie testbedrijven. De publicatie van de eerste resultaten van die bedrijven is voorzien in september. Voor het werkjaar 2016-2017 zal er daarna nog een nieuw testbedrijf gestart worden.
- Vandaag verenigt de VPF 34 Piétrain-fokkers. In december 2015 lagen er 2.200 eindberen op de KI, waarvan 1.800 Piétrains, 1.100 à 1.200 daarvan zijn van VPF-fokkers.
- De VPF heeft nu 9 mensen in dienst voor samen 6,4 FTE. Vorig jaar telde de organisatie nog 12 personeelsleden voor samen 7,8 FTE.
- Er is inmiddels een fokkerijheffing ingesteld. Het gaat om 0,27 cent per potje voor een jonge VPF-beer en 0,54 cent voor een predikaatbeer.
- De komende tijd wordt er vooral verder gewerkt aan de betrouwbaarheid van de data. Vandaag worden alle jonge beren die in de KI komen in de selectiemesterij getest.
- De VPF heeft haar activiteiten recent uitgebreid in Limburg met 700 zeugen en 2.700 plaatsen voor selectiemesterij. Daartoe werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de familie Aerts (Dilsen-Stokkem) met daaraan gekoppeld het bedrijf van Steven Broeckx (Neeroeteren).
- Tegelijk met de uitbreiding in Limburg is men gestopt met insemineren in Scheldewindeke, want die site gaat sluiten. Begin 2017 worden in Scheldewindeke de laatste varkens afgeleverd.
- Rumbeke blijft qua selectiemesterijwerking zeker operationeel. Hier zal de organisatie binnen enkele jaren de voederdistributie volledig automatiseren.
Lees het volledige interview in de juli-editie van het vakblad Varkensbedrijf.
Bron: Varkensbedrijf België – editie juli 2016.
Chris Dhondt ging per 1 mei 2015 als manager bij de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) aan de slag. (foto Franky De Letter)