Het wordt afwachten, weliswaar met een heerlijk gevoel voor de biggenproducenten, wat er de komende weken qua prijzen uit de bus komt. Maar Pol Meerschman (PKS) – die voor het vakblad Varkensbedrijf maandelijks een analyse maakt van de conjunctuur in de varkenshouderij – is bijzonder positief. “Lang niet zo vol vertrouwen de zomer tegemoet gezien”, besluit hij.
Zoals een dieselmotor traag op gang komt is nu ook het prijsniveau van de vleesvarkens gestaag snelheid aan het nemen. Het was al eerder duidelijk dat, zoals we het al decennia gewend zijn, bij schaarste aan biggen er korte tijd nadien schaarste aan varkens aankomt.
Wat opvalt is dat waar Duitsland normaliter de leidinggevende factor is in de prijsbepaling het nu Nederland is. Misschien heeft de historie van Tönnies en China hier wat mee te maken, maar Nederland rijdt verder in cruise control.
Met de komende weken (Pasen en de daaropvolgende weken) in zicht, toch traditioneel een goede standvastige periode, zit het eigenlijk snor met de prijzen. Mede het feit dat de exportpositie van Europa gezien de lage dollar en stijgende prijzen in de USA prijs ondersteunend werkt. En deze keer steekt de vleesmarkt geen stokken in de wielen en volgt gedwee de teneur.
De biggenprijzen krijgen onder de impuls van stijgende varkensprijzen nog een extra boost zodat het niet meer stuk kan. Toch zeker voor de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF en de OVR-ZEUGENBEDRIJF. De mesters zien dit alles met lede ogen aan en moeten nu eenmaal met de stroom mee. Zij het tegen hun zin. Veel winst valt er onder deze omstandigheden jammer genoeg niet te verwachten de komende maanden.
Daarenboven zijn de grondstoffenprijzen vrij stabiel met zin tot daling. Vroeger zei men dat de pakhuizen vol zaten, welnu, geruchten gaan de ronde dat de graansilo’s in Europa vol zitten en dat we misschien wel eens alvorens de nieuwe oogst aan te vatten gekke sprongen zouden kunnen zien. De sojaprijzen blijven binnen het aanvaardbare en hebben geen neiging tot stijgen.
Voor de volledige berekening klik hierCONJUNCTUURBAROMETER APRIL 2017.
Bron: Vakblad Varkensbedrijf België – Preview editie april 2017