De zon blijft schijnen boven varkensland. Zeker de OVR-ZEUGENBEDRIJF beleeft hoogdagen (OVR-ZB is boven de 3!). Nu de vleesvarkensprijzen eindelijk een verlossende pas naar boven hebben gezet, kan het tekort aan marge dat voor de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF is ontstaan voorzichtig terug dichtgereden worden.
“Maar het wordt moeilijk”, schrijft Pol Meerschman (PKS) na analyse van de ontwikkeling van de opbrengst-voerkostratio’s (OVR) van de voorbije maand februari 2017 in het vakblad Varkensbedrijf. “Nog steeds lopen de vraag naar biggen en het aanbod daarvan licht uiteen zodat dit resulteert in forse biggenprijzen. Mesters happen naar adem en hebben sinds een tijdje dit gevoel niet meer gehad. Dus moeten de varkensprijzen omhoog.”
Deze week is een stap in de goede richting gezet maar er blijft in Duitsland een struikelblok liggen. De grootste speler in het gebeuren, namelijk Tönnies, heeft nog steeds geen licentie beet om terug naar China te exporteren. Goed voor alle andere slachters zou men denken, maar zo zit het niet in elkaar. Hopelijk kan Tönnies de handel naar China één dezer weken terug hervatten zodat de flow terugkomt en hogere prijzen haalbaar zijn.
Het zal moeten, want structureel zit alles momenteel niet zo goed. Gelukkig trekt ook het vlees wat aan zodat de prijsverhoging voor de slachters gecompenseerd wordt. Gevolg van dit alles is dat de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF zowat tussen wal en schip dobbert. Met een beetje marge blijft de OVR-GB groen kleuren, maar er is niet veel overschot.
Finaal kan men zeggen dat er voor een varken momenteel een min of meer correcte prijs wordt betaald, maar dat de verhouding tussen de deelschakels verkeerd zit.
De grondstoffen (en dus de voerprijzen) blijven stabiel. Hier hoeven we op korte termijn geen gevaar in te zoeken. Duimen maar voor de vleesvarkensprijzen!
Voor de volledige berekening klik CONJUNCTUURBAROMETER MAART 2017.
Bron: Varkensbedrijf België – editie maart 2017