Afgelopen maand werden naast de biggen gelukkig ook de varkens duurder. De dure biggen werden vlot opgenomen en door de forse stijging van de varkensprijzen werd voor iedereen de marge beter. Dat blijkt uit de berekening van de Opbrengst/Voerkost-Ratio (OVR) van de maand februari 2018.
De OVR-ZEUGENBEDRIJF kleurt zelfs terug groen. De varkens werden 20 cent duurder in 5 weken tijd. Dit verklaart ook wel waarom de prijzen nu wat stagneren. De vleeshandel moet dit allemaal verwerken en ook de mesters happen nog een beetje naar adem.
De OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF staat nog flink in het rood met een negatieve marge van dik 12 euro per dier. De biggen zijn voor hen dus “duur genoeg”. Biggenprijzen stegen dit jaar met 10 euro. Toch nog altijd een stijging van 30 procent in 2 maanden.
Maar zoals aangegeven is de vleeshandel niet in staat deze stijging van het varkensvlees te volgen. Even rust zal deugd doen. In Duitsland en Nederland echter willen ze de varkensprijs naar beneden. We zien wel wat het wordt. China moet weerom de opvangmarkt worden. Door een strengere regelgeving haken blijkbaar nogal wat bedrijven af en moet er flink ingevoerd worden.
Intussen is wat ongerustheid ontstaan op de granenmarkten. Door de aanhoudende droogte in de VS en in Argentinië zijn de oogstvoorspellingen wat getemperd. Ook de koudegolf in de EU en in Rusland baart enige zorgen. Afwachten hoe de tarwe de winter zal doorkomen (tot -30°C in Rusland).
Ook de maïsprijzen stijgen licht. De droogte in Argentinië gecombineerd met een stijgend verbruik (voornamelijk voor de productie van ethanol) maakt dat de druk voor stijgende prijzen groter wordt.
Voor de volledige berekening klik CONJUNCTUURBAROMETER FEBRUARI 2018.
Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf editie maart 2018