In de varkensconjunctuurbarometer sneuvelt er elke maand een triest record. In december 2020 was dat de ‘opbrengst per varken’: voor de eerste maal sinds 2006 bracht een varken minder op dan 100 euro (96,80 euro). En afgelopen maand januari werden we geconfronteerd met een negatieve ‘voerwinst’ op een open vleesvarkensbedrijf! Eigenlijk een “voerverlies” dus.
Het enige goede nieuws was dat (in onze OVR-berekening) de voerprijs gelijk bleef. Maar we kunnen hier al verklappen dat er voor de maand februari gerekend zal worden met een voerprijs die maar liefst met 25 euro per ton stijgt. Daarmee zal de prijs voor mestvoer in februari stijgen tot boven de 300 euro per ton en dit voor de eerste maal sinds januari 2013.
Ingevolge de typische “na-zomer-dip” in de zeugenvruchtbaarheid steeg de biggenprijs. Dit jaar was de stijging zelfs fors te noemen: +6 euro per big. Dit maakt dat de OVR-ZEUGENBEDRIJF corrigeert tot 1,35. Langs de andere kant duwt de stijging van de biggenprijs de voerwinst van een open vleesvarkensbedrijf verder de dieperik in. Zoals hierboven vermeld met een “voerverlies” tot gevolg, terwijl de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF stabiel blijft op 1,38. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF bleef gelijk.
Voor week 5 stegen de varkensprijzen een eerste maal, en de tendens blijft duidelijk stijgend. Maar de weg naar boven is heel erg lang, zodat plusjes van +2 of +3 cent niet veel zoden aan de dijk brengen. Het is (nood)zaak dat de varkensprijs fors herstelt. De huidige hoge voerprijzen noodzaken (voor een gesloten bedrijf) een Danis-notering van 1,20 euro per kg. Dat wil zeggen dat we nog een gat moeten overbruggen van 46 cent.
Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer januari 2021
Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf februari 2021