De lijnen van de OVR’s van het GESLOTEN BEDRIJF en van het VLEESVARKENSBEDRIJF lijken het afgelopen jaar steeds meer op een glijbaan. Na een daling een klein beetje omhoog om daarna terug fors lager te gaan. Vooral de vleesvarkensbedrijven krijgen rake klappen. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van het vakblad Varkensbedrijf van april 2018.
De voerwinsttabel geeft aan dat deze voor de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF een dieptepunt heeft bereikt. De voerwinst is ongeveer even laag als in 2011. Uiteraard vertaalt zich dit dan ook fors in de hoogte van de marge. In april zagen we voor de varkensprijs al een lichte daling met veel stress in de markt. Uiteindelijk is begin deze maand de veer gebroken onder leiding van de Duitse varkensprijs. Voldoende aanbod aan varkens en een barre vleesmarkt zorgen voor overwicht tegenover het nochtans uitnodigende BBQ-weer. Feest- en andere dagen waarop niet geslacht wordt eisen hun tol.
Voor de biggenmarkt waren het de afgelopen weken nochtans hoogdagen. Met name Spanje onttrok de markt aan (veel Nederlandse) biggen met een redelijk stabiele prijs tot gevolg. Uiteindelijk moet de biggenprijs in mei toch inleveren, wederom omdat ook Duitsland naar beneden moest. De Spaanse vraag naar biggen is heel seizoensgebonden. Toch blijft de OVR-ZEUGENBEDRIJF sterk in het groen. Met een marge van toch nog een dikke 8 euro per big kan het zeugenbedrijf tegen een stootje.
De voerprijzen zijn onder impuls van de tarwe- en maïsprijzen licht gestegen. Minder goede prognoses wereldwijd zorgen voor enige onrust. In Europa zorgt het goede weer echter voor (een beetje) tegendruk zodat de laatste dagen de tarweprijs terug zakt. De handelsoorlog tussen Amerika en China zorgt er voor dat voorlopig bijna geen soja meer richting China gaat zodat de prijs hier ook min of meer geblokkeerd is.In de maand mei zal het echter inleveren geblazen zijn. We kijken uit hoe sterk deze golf zal zijn.
Voor de volledige cijfers klik hier.Conjunctuurbarometer april 2018
Bron: Vakblad VARKENSBEDRIJF editie mei 2018