Varkens zijn sociale dieren. Met het oog op hun welzijn worden drachtige zeugen dan ook steeds vaker in groep gehuisvest, maar dit brengt wel uitdagingen met zich mee. Tijdens de dracht wordt het voeder van zeugen beperkt, zodat ze niet te veel in gewicht toenemen. Maar dieren die honger hebben, vertonen meer agressie naar hun groepsgenoten. Een team van de Kansas State University geeft daarom praktische tips over voederstrategieën voor drachtige zeugen die in groep gehuisvest worden. De onderzoekers baseerden zich op eerdere studies rond dit onderwerp.
Als eerste stellen de wetenschappers dat het belangrijk is om competitie tussen dieren aan de voederbak te vermijden. Ook moeten zeugen in een veilige omgeving kunnen eten. Dit is vooral belangrijk voor de minder dominante zeugen in de groep. Een mogelijke oplossing is de installatie van een zogenaamde Electronic Sow Feeder (ESF). Bij dit systeem is er een voederstation met automatische toegangspoortjes waar de zeugen individueel kunnen eten. Omdat alle zeugen om de beurt gevoederd worden, verdwijnt wel het sociale aspect van het eten. Een ideaal systeem bestaat nog niet. Voor de varkenshouder is het dus van belang om de voor- en nadelen van een ESF af te wegen.
Wetenschappers onderzochten het aantal voederbeurten per dag
Als drachtige zeugen zelf de keuze hebben, voeden ze zich gemiddeld 1,7 keer per dag. De wetenschappers raden daarom 1 voedermoment per dag aan, in plaats meerdere kleine porties aan te bieden.
Er werd gekeken naar de samenstelling van het voeder
Zeugen die verzadigd zijn, vertonen minder agressie. De beste verzadiging wordt bereikt wanneer het voeder een hoger vezelgehalte heeft. De onderzoekers raden oplosbare of gefermenteerde vezels aan, omdat die doorheen de dag zorgen voor een constant aanbod van glucose en een stabiel insulineniveau opleveren. Beide factoren duiden op een goede verzadiging. Zeugen die minstens 100 g oplosbare vezels per dag opnemen, bereiken een ideale verzadiging.
Tips over de verdeling van de groepen
Zo raden ze aan om gelten en zeugen die voor de eerste of tweede keer drachtig zijn, te scheiden van de andere dieren. Oudere zeugen vertonen immers meer agressie naar hun jongere soortgenoten. Ook moet stress vermeden worden tussen de 11e en 16e dag na de inseminatie. In deze periode is het dus af te raden om groepen te mengen. Wanneer zeugen zich pas in een nieuwe groep bevinden, doet er zich immers ook meer agressie voor.
Iedere maand Varkensbedrijf, thuis op de mat?
Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.