Op 21 maart verdedigde Elout Van Liefferinge zijn dissertatie aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. In zijn doctoraatsstudie onderzocht de student de werking van kaneel-aldehyde, een antibacteriële stof die in de natuur voorkomt in bast van de kaneelboom. Hij ging na of de stof een invloed heeft op de darmfunctie bij pasgespeende biggen.
De studie van Van Liefferinge startte bij de Transient Receptor Potential Channels (TRP). Die kanalen komen voor in zenuwcellen en geven in het lichaam informatie door over onder meer pijn, temperatuur en smaak. In recent onderzoek vond men bij knaagdieren echter ook TRP-kanalen in andere cellen, waar ze geassocieerd konden worden met de vrijlating van hormonen die de darmfunctie reguleren. Van daaruit kwam het idee om de TRP-kanalen te gaan triggeren met plantaardige, bioactieve stoffen die een positief effect hebben op de groei en gezondheid van biggen. Van Liefferinge hoopte dat de stoffen een hogere vrijlating van hormonen zouden veroorzaken, wat dan weer een positief effect zou hebben op de vertering van eiwitten.
De doctoraatsstudent onderzocht het potentieel van een aantal stoffen om de darmfunctie gunstig te beïnvloeden. Kaneel-aldehyde leek het meest veelbelovend. Daarop ontwikkelde Van Liefferinge kaneel-aldehyde in korrelvorm. Die werd in een experiment in twee verschillende dosissen aangeboden aan groepen pasgespeende biggen. Hieruit bleek dat de stof geen grote invloed had op de verteerbaarheid. Het gewenste effect werd dus niet bereikt.
Tekst: Maarten Ceyssens