Er is een nieuwe update beschikbaar voor de IDAL. In slechts een kwartiertje tijd kan de IDAL 3G worden geüpdatet naar de 3G+. Wat kunnen gebruikers van die + verwachten?
De afgelopen weken heeft Bartel Janssens al verschillende varkensbedrijven bezocht om de daar aanwezige IDAL’s te updaten naar 3G+. “We combineren de update zoveel mogelijk met de servicebeurt, waardoor de update slechts een kwartiertje extra tijd kost”, aldus de IDAL Farm Advisor van MSD Animal Health. “De varkenshouder kan meteen daarna profiteren van de voordelen van de update.
IDAL na update geeft handige signalen
Na de update geeft de IDAL voortaan een trilsignaal wanneer het vaccinflesje vervangen moet worden. Daarnaast geeft de IDAL 3G+ het automatisch aan wanneer het toestel moet worden gereinigd. Door het apparaat te spoelen en te reinigen op het moment dat het moet, worden storingen voorkomen en verleng je bovendien de levensduur van het apparaat”, aldus Bartel. “En de informatie op het display kan in de nieuwste versie in verschillende talen worden weergegeven. Ook dat vergroot het gebruikersgemak.”
Bartel verzorgt de IDAL-demonstaties al sinds 2008. In de eerste jaren na de release van de IDAL werden de demonstraties alleen aan dierenartsen gegeven. Pas sinds 2014 mogen ook varkenshouders met de IDAL vaccineren en nam de aanvraag voor demonstraties flink toe. “Het blijft leuk om mensen met deze revolutionaire manier van vaccineren kennis te laten maken. Doorgaans krijg ik alleen maar positieve reacties. Afgelopen week heb ik nog een varkenshoudster opgeleid die aangenaam verrast was over hoe fijn het nieuwste type, de 3G, in de hand ligt. Vrouwen hebben vaak toch wat kleinere handen en dan maakt het een wereld van verschil of je met de 2G of met de 3G werkt”, aldus Bartel, die daaraan toevoegt dat er ook nog steeds bedrijven zijn die naar volle tevredenheid met de 2G werken.
“Bij ons in België wordt tamelijk veel met de zogenaamde behandelingskarren gewerkt. Deze karren zijn voorzien van speciale houders, waar de blauwe IDAL, het type 2G, perfect in past. De big wordt dan tegen het apparaat op de kar gehouden. Bij bedrijven die de biggen in hun eerste week al vaccineren, wordt vaak op die manier gewerkt. Wanneer de biggen op iets latere leeftijd met de IDAL in de hand worden gevaccineerd, dan is het nieuwere type, de 3G, toch echt aan te raden. Ondanks dat de 2G ook niet zwaar te noemen is, voelt zo’n apparaat op een gegeven moment toch zwaar aan als je hem continu in je hand moet houden. De IDAL 3G is wat ergonomischer en ligt daardoor prettig in de hand.”
Demo, gebruik, service én update gratis
De begeleidende en adviserende rol van Bartel stopt niet na de demonstratie. “Wanneer je vaccineert, wil je vanzelfsprekend het hoogst haalbare rendement. In het eerste jaar nadat een bedrijf is overgestapt op naaldloos vaccineren tegen mycoplasma, ga ik twee keer naar het slachthuis om de longen te onderzoeken op mycoplasma-achtig letsels. Tref ik geen letsel in de longen aan, dan weet ik dat we exact op het juiste moment vaccineren. Vertonen de longen wel mycoplasma-achtige letsels, dan moeten we het moment van vaccineren bijstellen. Daarnaast vindt ook nog een bloedonderzoek op het circovirus plaats wanneer men ook hiertegen naaldloos vaccineert. Voor die onderzoeken brengen we in het eerste jaar helemaal niets in rekening, omdat we het belangrijk vinden om bedrijven zo goed mogelijk bij de overstap te begeleiden. Overigens kleven er ook aan het gebruik van de IDAL geen kosten. Alle bedrijven krijgen het apparaat geheel kosteloos in bruikleen en betalen enkel de vaccins. Zelfs de servicebeurten en ook de update van 3G naar 3G+ zijn inbegrepen.”
Hoewel Bartel inmiddels al vele demonstraties heeft gegeven, gaat hij nog altijd met even veel plezier naar een bedrijf om opnieuw een demonstratie te verzorgen. “Ik laat de mensen graag zelf ervaren hoe eenvoudig de IDAL is om mee te werken, maar ik zal het gebruik van de IDAL nooit opdringen. Het moet altijd een bewuste en eigen keuze zijn om over te stappen op naaldloos vaccineren. Het overgrote merendeel dat de overstap heeft gemaakt, wil nooit meer terug. Persoonlijk begrijp ik dat natuurlijk heel goed: bij naalden heb je immers kans op overdracht van ziekten via de naald. Bovendien worden naalden stomp als je ze te lang gebruikt. Het advies is daarom om naalden na elke toom te verwisselen. Dit kost veel tijd en moeite, wat bij naaldloze vaccinatie niet nodig is. Een extra plus is het lage vloeistofvolume waarmee gevaccineerd wordt, namelijk 0,2 ml in plaats van 2 ml waardoor de kans op bijwerkingen erg vermindert. Het bloedonderzoek laat na de overstap vaak ook al snel een lagere infectiedruk zien en dat vertaalt zich weer in een lager gebruik van antibiotica. Ik ben natuurlijk niet helemaal onbevooroordeeld maar persoonlijk zie ik vooral heel veel voordelen van naaldloos vaccineren!”
Meer weten over naaldloos vaccineren? Of wilt u van 3G naar 3G+? Bartel Janssens komt graag bij u langs om de IDAL te demonstreren. Maak vrijblijvend een afspraak met Bartel Janssens, bartel.janssens@merck.com