In de zomermaanden zijn er meer pieken van acute zeugensterfte. Wordt deze uitval gekenmerkt door snelle opzetting van het karkas en paarsverkleuring? Dan kan Clostridium novyi de oorzaak zijn.
In de warme periode van het jaar constateren we de hoogste zeugensterfte. In Europa werd, over een periode van 30 jaar, een toename in de gemiddelde zeugensterfte waargenomen van 3% naar 10% met uitschieters tot 15% in Denemarken. Over de jaren en landen heen zag men 1 terugkerende tendens: de hoogste pieken in de uitval in de zomermaanden.
Heeft men te maken met acute sterfte, vaak einde dracht of in de eerste weken na het werpen, gekenmerkt door een snelle opzetting van het karkas en paarsverkleuring? Denk dan zeker aan Clostridium novyi als mogelijke oorzaak. Op autopsie ziet men snel post-mortaal verval met een opgezette lever die donker is gekleurd en luchtbellen vertoont. Ook algemeen oedeem en subcutane gasopstapeling kunnen aanwezig zijn.
Door een indeling te maken van de acute sterftegevallen op basis van het moment van uitval in de dracht en de pariteit van de gestorven zeugen, kan een eerste indicatie van de waarschijnlijkheid van Clostridium novyi verkregen worden. Als de uitval vanaf 90 dagen dracht en bij lagere pariteiten voorkomt, moet zeker aan deze kiem gedacht worden. De diagnose kan bevestigd worden aan de hand van PCR-onderzoek op levermonsters via de NovyiCheck. Hoe deze check wordt uitgevoerd ziet u in deze video
Als Clostridium novyi de oorzaak van de zeugensterfte is, biedt vaccineren tegen deze bacterie de mogelijkheid om uitval van zeugen te verminderen.
Meer weten over het effect van Clostridium novyi op de rentabiliteit? Lees hier het artikel Zeugensterfte dodelijk voor rentabiliteit!
Bent u als veehouder geïnteresseerd in de diagnostische kit NovyiCheck, contacteer dan uw bedrijfsdierenarts. Dierenartsen kunnen voor meer informatie direct contact opnemen met HIPRA varkensdierenartsen: Eva Claeyé +32 476 96 96 59 , Ellen de Jong +32 472 34 30 76 of Annelies Michiels +32 499 90 10 93