De varkenssector is een van de meest ontwikkelde in Bulgarije; moderne uitrusting, technologieën, dure dieren, opgeleide varkenshouders. Er zijn meer dan 6.000 deskundigen bij betrokken – afgestudeerden, bio-ingenieurs, dierenartsen, economen en personeel, evenals nog eens 50.000 in de begeleidende bedrijven voor desinfectie, bouw en transport.
Net als in Europa verkeert ook in Bulgarije de varkenshouderij in een absolute crisis
Te beginnen met de Afrikaanse varkenspest; daardoor het verbod op vleesimport uit Europa door China en andere Aziatische landen, wat tot een ineenstorting van de prijzen in de Europese Unie heeft geleid. Zo werd Bulgarije overspoeld met vleesimport, met als gevolg lage marktprijzen, waarmee Bulgaarse varkenshouders rekening moesten houden. Momenteel wordt varkensvlees verhandeld tegen ongeveer 2-2,10 Bulgaarse lev (1-1,10 euro) aankoopprijs per kilo levend gewicht.
Begin vorig jaar lag de prijs iets hoger en op dat moment was de crisis nog niet eens voelbaar. Uiteindelijk was het zover dat voer, graan, schroten, enz. tegen ongelooflijk hoge prijzen zijn aangeboden. Dat heeft, naast de lage aankoopprijzen per kilo levend gewicht, tot een sterke stijging van de productiekosten per eenheid geleid. Vanaf de zomer was er sparake van verliezen met een orde van grootte van BGN 40-50 per geleverd, verkocht, vetgemest varken, aldus de voorzitter van de Vereniging van Industriële Varkenshouderij in Bulgarije (VIVB) bio-ir. Rumen Andreev in een interview voor het weekblad „Bulgarian Farmer“. Heden vanwege de nog hogere kostprijs, omdat ook de hoge elektriciteitsprijs erbij kwam kijken, bedragen de verliezen ongeveer BGN 100 per in de handel gebrachte varken.
Al 30 jaar heeft de varkenshouderij niet in een dergelijke toestand verkeerd. Door de jaren heen zijn er zeer sterke periodes geweest en hebben varkenshouders de mogelijkheid gehad geld opzij te zetten ter verhoging van hun productiviteit en ter waarborging van de bioveiligheid. Deze middelen zijn echter al uitgeput. En ondertussen hebben varkenshouders ook eens leningen opgenomen. Dit alles dwingt tot faillissementen. Twee van de grootste varkenshouderijen van het land, met meer dan 6.000 zeugen, hebben noodgedwongen moeten sluiten.
Een ander probleem is de Afrikaanse varkenspest, die varkens in het land blijft kwellen
De onvermogen van voer te voorzien heeft ook een vermindering van dieren tot gevolg; ongeveer 20-25 producenten, en misschien meer. Zo kan de productie in Bulgarije tot 30 procent krimpen om aan de behoeften van de Bulgaarse consumptie te voldoen. Tegelijkertijd staan de etalages vol met diepgevroren geïmporteerd vlees, dat de consument nauwelijks van vers vlees kan onderscheiden.
Er moet een totaal van BGN 58,5 miljoen (BGN 58.597.320), inclusief de onbetaalde van 2018 tot 2021 BGN 22,8 miljoen (BGN 22.825.856) beschikbaar worden gesteld in het kader van de door de EU aangemelde “Steun bij de uitvoering van vrijwillige verbintenissen voor welzijn”. Dit is waar de twee varkenshoudersverenigingen in Bulgarije op aandringen – de Vereniging van Industriële Varkenshouderij in Bulgarije en de Vereniging van Varkenshouders in Bulgarije; waarvan de leden samen meer dan 95 procent van de varkens in Bulgarije houden.
Bron: Agroberichten Buitenland