Hoewel het corona-spook al enkele weken ronddwaalde, drong pas in week 13 het besef helemaal door dat ook Noordwest-Europa de dans niet zou ontspringen.
Tot dan waren zowel de varkens- als de biggenmarkt in goeden doen, aangejaagd door een krap aanbod in combinatie met goede vleesprijzen. Sinds het corona-alarm werden de noteringen twee weken op rij verlaagd. Bij de varkens ging er 11 cent (levend) van af (13,5 cent geslacht). En bij de biggen daalde de notering met 12 euro.
Die eerste dagen moest de markt nog bekomen van de nieuwe realiteit. Onzekerheid en onrust maakten zich meester van de logistieke keten en bijgevolg de markt. Al snel zorgde corona voor een drastische verschuiving tussen de verschillende logistieke ketens. De ‘foodservice’ kwijnde weg ten voordele van de ‘foodretail’. In combinatie met het hamstergedrag zorgde dit voor een enorme spanning in de logistieke keten.
Ondertussen is de situatie enigszins gestabiliseerd. Ook de markt is tot rust gekomen. In Duitsland wordt er zelfs al terug omhoog gekeken. De vrije dagen in de Paasvakantie verhinderen echter een prijsstijging. Mogelijks kan de varkensmarkt vanaf half april opnieuw stijgen onder invloed van de aantrekkende Chinese vraag en het opdrogend aanbod.
De OVR-GESLOTEN BEDRIJF stijgt over de maand maart onder invloed van de hogere varkensprijs. En ook de OVR-ZEUGENBEDRIJF stijgt verder. Door de coronacrisis wordt het record van maart 2006 echter nét niet gebroken. Voor de mester herstelt de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF onverwacht en zit het saldo opnieuw in de zwarte cijfers, weliswaar nipt.
Voor de volledige cijfers en grafieken klik Conjunctuurbarometer maart 2020
Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België april 2020