Dinsdag 23 juni verdedigde Bert Driessen aan de KU Leuven, faculteit Bio-ingenieurswetenschappen zijn doctoraatsproefschrift met als titel ‘Korte afstandstransporten van vleesvarkens. Invloeden en beïnvloeding: dierenwelzijn en vleeskwaliteit’.
Welke parameters tijdens transport bepalen het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees? Om vraag te beantwoorden, werden gedurende meer dan 100 transporten van het Zoölogisch Centrum (Lovenjoel, KU Leuven) naar een commercieel slachthuis in Meer (Comeco) vervoerd. Klimaatparameters (luchttemperatuur, relatieve vochtigheid en windsnelheid), trailerkenmerken, individuele dierkenmerken (geslacht en conformatie), het seizoen, transportduur, verblijfduur in de wachtruimte… de transportfase werden geregistreerd. Ook dierenwelzijn (via het scoren van huidletsels op de karkassen) en de vleeskwaliteit (pH en kleur) werden opgevolgd. Daarnaast werden ook proeven in een transportsimulator uitgevoerd.
Uit al die onderzoeken blijkt dat zowel de vleeskwaliteit als het dierenwelzijn in de laatste levensfase door tal van factoren worden beïnvloed. Het correct omgaan met de dieren in het varkensbedrijf, tijdens het transport (aangepaste rijstijl) en in het slachthuis resulteert in een betere vleeskwaliteit en een beter dierenwelzijn