Op gesloten varkensbedrijven kunnen antibiotica substantieel worden gereduceerd door toepassing van bioveiligheidsmaatregelen en gerichte vaccinaties, zonder de economische prestaties in het gedrang te brengen. Dit blijkt uit een studie bij een 50-tal Vlaamse gesloten varkensbedrijven, uitgevoerd door het ILVO, in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van UGent.
De resultaten van deze economische analyse, uitgevoerd door Cristina Rojo Gimeno van ILVO, werden recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Preventive Veterinary Medicine.
In functie van het onderzoek bezocht onderzoekster Merel Postma van UGent driemaal 48 gesloten varkensbedrijven, gedurende een periode van 3 jaar. Tijdens het eerste bezoek werden productiviteitsparameters en het antibioticagebruik opgemeten en werd de bioveiligheid gescoord.
Tijdens het tweede bezoek kregen de landbouwers een interventiepakket opgelegd, met enerzijds een substantiële beperking van het antibioticagebruik (gemiddeld 52 procent) en anderzijds de toepassing van een aantal bioveiligheidsmaatregelen en gerichte vaccinaties.
Bij het derde bezoek werden opnieuw productiviteitsparameters en antibioticumgebruik geregistreerd, en werd de bioveiligheid opnieuw gescoord. Elk deelnemend bedrijf werd gelinkt met een controlebedrijf en op basis hiervan werd het effect van de interventie op de productiviteit bepaald. Ook veranderingen in directe kosten, als gevolg van de introductie van bioveiligheidsmaatregelen, vaccinaties en de reductie in het gebruik van antibiotica, werden geregistreerd.
Cristina Rojo Gimeno analyseerde deze gegevens met een bedrijfseconomisch model dat het effect op het economisch rendement per afgemest vleesvarken berekent voor 11 fictieve bedrijven.
De resultaten tonen aan dat het economisch rendement per afgeleverd vleesvarken voor elk van de bedrijven niet slechter wordt, en er in de meeste gevallen zelfs op vooruit gaat. Gemiddeld werd een verbetering van 2,67 euro per afgeleverd mestvarken gerealiseerd. Deze positieve impact bleef ook overeind wanneer rekening werd gehouden met fluctuerende prijzen voor varkens, biggen en voer. De gemiddelde verbetering van het economisch rendement is het resultaat van een combinatie van factoren: enerzijds bleef de productiviteit overeind en anderzijds compenseerden de verlaagde sterfte en de verlaagde kosten voor antibiotica ruimschoots voor de extra kosten voor bioveiligheid en vaccinaties.