Mei is uitgeroepen tot maand van de lokale voeding. Consumenten worden uitgedaagd om zo veel mogelijk lokale producten te eten, wat goed is voor de lokale producent. Maar er zijn nog goede redenen om te kiezen voor een seizoensgebonden lokaal ingrediënt:
- het is smaakvol en van topkwaliteit
- het is op en top veilig en zorgt voor beperkte voedselkilometers
- en het leidt tot een gevarieerde voeding.
Zelf al overtuigd maar uw vrienden en familie nog niet echt? Dan kan de themapagina op ‘Lekker van bij ons’ u misschien inspireren. VLAM zet er alvast zijn schouders onder, samen met hun ‘ambassadeurs’ en enkele influencers.
Algen, een nieuwe eiwitbron voor voeding van mens en dier
Mei is ook de maand van de nieuwe voeding: algen. Een nieuwe eiwitbron met tal van mogelijkheden zo blijkt. Recent onderzoek van ILVO toont aan dat veel algen voedzaam zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld een rol spelen in het streven naar meer gediversifieerde eiwitbronnen voor voeding. Verder kunnen sommige algen gebruikt worden als eiwitvervanger in veevoeder, als bodemverbeteraar en/of bionutriënt.
Algen blijken ook een verbazingwekkende variatie aan smaak te vertonen: van bloemig smakend voor lekkere koekjes tot garnalensmaak voor een smeuïge veganaise. Er zijn nog meer mogelijkheden, bv. in de sector van de cosmetica. Zo helpen algen om verdere stappen naar een circulaire en bio-economie te nemen.
Zoekt u begeleiding in deze mogelijkheden, neem dan zeker contact op met het B2BE-platform. In de maand mei worden al deze alternatieven ook uitgebreid besproken op verschillende events. Bekijk het programma op ‘Mei 2022 uitgeroepen tot algenmaand’ (Blauwe Cluster).
Inspiratiebrochure Prima Plattelandsproject PDPO III
Ook nieuw in mei 2022 is de nieuwe PDFInspiratiebrochure Prima Plattelandsproject PDPO III – kandidaturen 2021 van het Vlaams Ruraal Netwerk. Hierin kunt u meer lezen over het project Grass2Algae. Binnen dit project wil men onderzoeken of landbouwers algen kunnen laten groeien op verdund grassap en zonlicht, waardoor ze organische algen kunnen oogsten. Deze microalgen kunnen ze gebruiken als diervoeder, leveren aan algenkwekers, enzovoort. Ook andere interessante projecten vindt u in deze brochure, lees zeker verder.
Bron: Departement