In het Journal of Animal Science verschenen de resultaten van een nieuw onderzoek over de opname van ijzer en selenium bij varkens na de voeropname. Het doel was om na te gaan of de bron en de hoeveelheid een rol spelen in de opname van de stoffen. De studie werd uitgevoerd door een team van Agriculture and Agri-food Canada.
IJzer en selenium zijn beide essentiële mineralen voor de gezondheid van varkens. Ze worden doorgaans dan ook toegevoegd aan het voer. Toch kunnen er enkele problemen opduiken.
De hoeveelheid ijzer waarmee samengesteld voeder aangevuld wordt, volstaat om te voorzien in de behoefte van het varken. Het graan in het voeder vormt echter nog een natuurlijke, organische bron van ijzer, waardoor de varkens in feite te veel van het mineraal krijgen. Dit is niet alleen economisch minder interessant, maar kan ook gezondheidsproblemen bij het varken opleveren.
Bij selenium moet men dan weer rekening houden met een proces waarbij selenium in het lichaam wordt omgezet in selenide. Omdat die laatste een toxische stof is, moet men erop letten om niet te veel selenium aan de varkens aan te bieden.
In de studie werd bij 12 vleesvarkens gedurende 11 uur na de voederopname het serum in de leverpoortader onderzocht. Die ader transporteert bloed van de darmen naar de lever en geeft dus een goed zicht op de voedingsstoffen die verteerd werden en in het bloed terechtgekomen zijn. Niet alle varkens kregen hetzelfde voeder. Er werd gekozen voor een organische of anorganische bron van ijzer en selenium. Daarnaast verschilde ook de hoeveelheid en voorzag men een gemiddelde ofwel een hoge dosis.
De resultaten tonen dat ijzer en selenium al snel na de maaltijd worden opgenomen in het bloed. Bij selenium werd het hoogtepunt bereikt na 90 minuten; bij ijzer was dit na 6 uur. Verder werden mineralen van anorganische bronnen beter opgenomen dan die van organische oorsprong. Ten slotte merkte men dat er bij een hoge concentratie minder ijzer in het serum terechtkwam. Het lichaam van het varken beschermt zichzelf dus automatisch tegen een te hoge ijzerconcentratie.
Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf editie België april 2020