Bijna een kwarteeuw is het Circovirus een bekende in de varkenshouderij. PCV2 is een minuscuul klein virusje dat diep in de technische en financiële resultaten van onze bedrijven graaft. Dit virus staat niet stil, de wetenschap moet mee vooruit.
Dit kleine virus bestaat uit een kapsel dat het genetisch materiaal (of DNA) omvat. Het kapsel is het wapen van PCV2 om doelweefsels in het varken te vernietigen. Een kleine verandering in het genetisch materiaal van Circovirus, kan grote gevolgen hebben. Er ontstaan nieuwe varianten, net zoals ons ondertussen wel gekend is sinds Covid ons bereikte.
De resultaten die wetenschappers vermelden in hun publicaties zijn slechts het topje van de ijsberg. Sinds de start van het nieuwe millennium zagen ze langzaam een verandering plaatsvinden in het kapsel van het virus, waardoor het virus zich anders ging gedragen in zijn gastheer. Dit nieuwe virus werd PCV2b genoemd en verspreidde zich meer onder de varkens met indertijd ook ernstigere ziekteverschijnselen. Eind de jaren 90 – begin 2000 leidde Circovirus-infectie met PCV2b voornamelijk tot PMWS (Porcien Multisystemic Wasting Syndroom) of wegkwijnziekte, met ernstige economische verliezen tot gevolg. Een meevaller was dat het op PCV2a-gebaseerde vaccin ook kruisbescherming bood tegen de b-variant. Op vele bedrijven konden deze Circovaccins de ziekte goed controleren. Maar ‘the story goes on’ voor de veranderingen van dit virus.
Is dit ook de trend in de Benelux?
Is de trend die door wetenschappers van over heel de wereld aantonen, ook het geval in Benelux? Om een overzicht te krijgen over het voorkomen van de verschillende belangrijke subtypes op onze varkensbedrijven werd een prevalentie-onderzoek uitgevoerd.
Onderzoek
Zoetis onderzocht tussen oktober 2020 en januari 2021 of deze trend ook bij vleesvarkens in de Benelux zichtbaar is. Voor dit onderzoek werden 167 bedrijven geselecteerd, door verschillende praktijkdierenartsen en verspreid over België en Nederland. Er werden geen selectiecriteria opgelegd voor de keuze van de deelnemende bedrijven. Per bedrijf werden 5 speekselmonsters verzameld door middel van kauwtouwen, bij varkens met een leeftijd van 10 tot 14 weken (2 hokken), van 15 tot 19 weken (2 hokken) en ouder dan 20 weken (1 hok). Alle stalen werden geanalyseerd op de aanwezigheid van het Circovirus. Indien het virus aangetoond werd, werden de stalen verder onderzocht om het gevonden virus te typeren. Er werd gezocht naar PCV2 a, PCV2 b en PCV2d.
Resultaten
De verkregen resultaten binnen dit prevalentieproject zijn een momentopname. Hoe dan ook, geven deze resultaten aan dat PCV2 ook op Belgische en Nederlandse bedrijven dezelfde trend volgt zoals aangegeven wordt door de Global-gen bank PCV2. ‘De subtypes die in de praktijk worden aangetroffen zijn aan het verschuiven en de dominantie van type PCV2d groeit.’ Circo evolueert en hierop moet de varkenssector voorbereid zijn.
Tekst en beeld: An Vanderzeypen, NVM Swine Zoetis
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?