Als gevolg van de coronacrisis zagen Inagro en de Provincie West-Vlaanderen zich verplicht om de jaarlijkse trefdag ‘VarkensAcademie’ te beperken tot een digitale versie. Tussen 17 en 26 november 2020 namen zo’n 450 varkenshouders deel aan één of meerdere digitale infoavonden. Diverse experten uit de sector brachten online hun inzichten over verschillende thema’s.
Heel wat technische thema’s kwamen aan bod tijdens de webinars
Joris Vrielinck (Leievoeders/UGent) vertelde de varkenshouders wat meer over een goed vaccinatiebeleid wat zou moeten leiden tot goede vaccinatieresultaten. Hij legde de aandacht vooral bij de hygiëne van het injectiemateriaal. “Spuiten spoelen met steriel water is een minimum”, benadrukte Joris Vrielinck. Daarnaast gaf hij advies over de naaldlengte per diercategorie, besprak hij de verschillende mogelijkheden van toediening en ging hij dieper in op de aandachtspunten bij het mengen van vaccins.
“In 25 jaar heb ik heel veel zien veranderen”, zo opende Peter van der Voorst (v.d. Voorst Klimaatbeheersing) zijn digitale voordracht. “Vroeger werd er veel te veel geventileerd. Toen waren er veel problemen met hoest vooral bij biggen en vleesvarkens. Het advies om minder te gaan ventileren was succesvol. Door de jaren heen is men steeds minder en minder gaan ventileren waardoor we nu al een aantal jaren op een niveau zitten dat er eigenlijk te weinig geventileerd wordt in varkensstallen.” Daarom was de belangrijkste boodschap van Peter van der Voorst om toch te durven ventileren.
Dominique Huits (Inagro) adviseerde de varkenshouders of ze voor leidingwater of toch voor een alternatieve waterbron kiezen op hun bedrijf. “Het is van belang om niet enkel rekening te houden met de kostprijs van de waterbron zelf, maar hou ook rekening met alle mogelijke kosten zoals heffingen, aanschaf, werkingskosten en onderhoudskostprijzen als je inzet op een waterbehandeling”, klonk het.
Michiel Vandaele (Trouw Nutrition) vertelde wat meer over de verschillende methoden die er bestaan om de conditie van de moderne zeug te bepalen en hoe de resultaten in de praktijk kunnen toegepast worden.
Sarah De Smet (Varkensloket) gaf een overzicht van het verrijkingsmateriaal voor alle varkens.
Laurens Vandelannoote (Innovatiesteunpunt) vertelde meer over de actualiteit rond energie en
tenslotte ging Eline Geerardyn (ForFarmers) dieper in op brijvoer.
De presentaties en de videolessen zijn terug te vinden op de website www.inagro.be/varkensacademie.
Inschrijven/aansluiten kan nog altijd
Ook in 2021 biedt de VarkensAcademie kansen aan varkenshouders om zich verder te ontwikkelen. Varkenshouders kunnen nog steeds aansluiten bij een kenniscoöperatie, ook wel studieclub genoemd. Drie tot vier keer per jaar komen kleine groepjes varkenshouders samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over een technisch thema.
Inagro startte afgelopen zomer, samen met DGZ, UGent en PVL, een nieuw demoproject. In het project worden varkenshouders begeleidt om de gezondheid van gespeende biggen te verbeteren. Op die manier kan het gebruik van antibiotica en/of zinkoxide verminderd worden. Heb je als varkenshouder interesse om deel te nemen aan het project, dan kan je contact opnemen via info.varkenshouderij@inagro.be.
Noteer alvast 26 november
Inagro vult het aanbod van de VarkensAcademie in de loop van het jaar nog verder aan. Varkenshouders die op de hoogte willen blijven, kunnen zich gratis registreren voor de nieuwsbrief via de website van Inagro. Op de website kunnen ze ook de agenda met activiteiten raadplegen. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen alvast om in 2021 opnieuw een fysieke trefdag te mogen organiseren. Als alle maatregelen het toelaten, dan ontvangen zij de West-Vlaamse varkenshouders graag op vrijdag 26 november 2021.
Bron: naar Inagro – 30 november 2020.