Op de vakbeurs voor dierlijke producties SPACE in Rennes van 12 tot 14 september was Covid niet meer van de partij. Ondanks de crisis in de veehouderij, toonden zowel standhouders als bezoekers weer present. Dat was meer dan vorig jaar het geval voor de buitenlandse standhouders en bezoekers. SPACE is dan ook de grootste Franse vakbeurs voor dierlijke productie, midden in het belangrijkste productiegebied Bretagne.
Op Europees niveau is Eurotier in Hannover net iets belangrijker maar wie in Frankrijk wil leveren moet op SPACE aanwezig zijn. SPACE 2023 stond in het teken van de voedselzekerheid, ook op Frans niveau, maar ook aan de energieproblematiek en de jongeren werd ruim aandacht besteed.
Voedselzekerheid, energie en jongeren
SPACE 2023 kon rekenen op 1.207 exposanten, waarvan 241 nieuwe en 365 internationale uit 39 verschillende landen. De beurs ontving 90.771 bezoekers, waarvan 12.125 buitenlandse uit 122 verschillende landen. Daarmee werd het aantal buitenlandse bezoekers verhoogd met 23 procent ten aanzien van de editie van 2022 en het aantal vertegenwoordigde landen werd een record.
De herleving van SPACE vorig jaar heeft zich dus doorgezet. Dit bewijst volgens de organisatie dat de landbouw gezond is maar ze maken zich wel ongerust over de daling van de productie van rundvee-, varkens- en pluimveevlees en in mindere mate van melk. “Het is vandaag van essentieel belang om de ontwikkeling van een zekere afhankelijkheid van derde landen om onze borden te vullen in een steeds meer instabiele geopolitieke context te vermijden”, zo luidde het. De politici moeten volgens SPACE-voorzitter Marcel Denieul en commissaris generaal Annemarie Quémener ter zake hun verantwoordelijkheid nemen.
Veel vragen tijdens opening SPACE
Minister van Landbouw en Voedselzekerheid Marc Fresneau opende de beurs en werd meteen geconfronteerd met vragen en eisen. “Het is onze taak de Fransen goed te voeden maar de verhoging van de prijzen is slechts een inhaalbeweging voor eerdere verliezen van landbouwers die ondertussen geconfronteerd werden met hoge energieprijzen en hogere milieueisen”, zei Marcel Denieul. “Ofwel ontwaken we met een schok van duurzame competitiviteit ofwel wordt de Franse landbouw opgeofferd.” Minister Fresneau antwoordde dat de landbouwers inderdaad stabiliteit nodig hebben en zichtbaar moeten zijn om een onafhankelijke Franse voedselzekerheid opnieuw te realiseren. “Als we daar niet in slagen zetten we de poort open voor invoer van producten waarbij de Franse lastenboeken niet worden gerespecteerd”, zei hij.
Energie als hoofdthema
Energie was het hoofdthema op SPACE en er werd veel ruimte vrij gemaakt voor oplossingen van het energieprobleem. Daarnaast stond ook de toekomst van de jonge landbouwers centraal. “Wij willen niet fatalistisch denken en we moeten op zijn minst onze jonge landbouwers een toekomst verzekeren voor hun beroep”, zei SPACE-voorzitter Marcel Denieul. Minister Fresneau zei dat de regering juist de ambitie heeft en de nodige maatregelen trof om de onafhankelijke voedselvoorziening te versterken door te focussen op de uitdagingen van de generatiewisseling en de transitie. Ook de voorzitter van de Regio Bretagne Loïg Chesnais-Girard sprak met de jongeren en zei: “Morgen staan jullie centraal in de voedselstrategie van Frankrijk.”
In de aankomende editie van vakblad Varkensbedrijf leest u een uitgebreid verhaal over SPACE
Tekst: Jef Verhaeren