Tijdens het varkensseminarie op de Agridagen in Weelde-Ravels vertelde Ann Christianen haar verhaal, het verhaal van ‘Duroc de Kempen’. Het was boeiend genoeg om naar het bedrijf in Weelde te trekken, waar Frank en Ann Van Dijck-Christianen in 2000 een bedrijf overnamen.
In 2017 begonnen ze hun Noorse Zeugen te kruisen met Canadese Duroc-beren. De Duroc-varkens hebben een uitzonderlijk goede vleeskwaliteit, sappig en smaakvol omdat het Duroc-ras een hoger intramusculair vetgehalte heeft, wat zorgt voor fijn gemarmerd vlees met een volle smaak. Het vlees valt ook in de smaak bij een aantal slagers en wordt verkocht in een achttiental verkooppunten, verspreid over de provincie Antwerpen.
Liefde voor elkaar en passie voor varkens
Frank is afkomstig van Loenhout en werkte bij BASF. Ann is afkomstig van Meerle en was actief als onderwijzeres. Naast de liefde voor elkaar deelden ze ook de passie voor varkens. In 2000 waagde het koppel de sprong naar de varkenshouderij en namen ze een varkensbedrijf over in de Hegge in Weelde. Het was een gesloten bedrijf met een 200-tal zeugen. “Wij hebben sindsdien gebouwd en verbouwd, vooral tussen 2011 en 2013, mede door de noodzaak aan groepshuisvesting”, zegt Ann. In 2012 hebben ze een belangrijke stap gezet door te starten met brijvoer, wat kaderde in de bouw van een nieuwe stal, waarin ook een brijvoerkeuken werd geïnstalleerd. De zeugen worden gevoed met droogvoer, de vleesvarkens met brijvoer. “Het één bracht het ander mee”, zegt Ann. “De grondstoffen bestaan vooral uit bijproducten van de aardappelverwerking, Corami en Protiwanze uit de tarweverwerking en reststromen die vrijkomen bij de verwerking van sojabonen. Het zijn allemaal producten die niet meer bruikbaar zijn voor de humane voeding, maar rijk zijn aan smaak, zetmeel en eiwitten, dus ideaal in het recept voor varkensvoer. Deze bijproducten vul ik aan met granen, zoals tarwe en maïs die we aankopen”, zegt Frank.
Groei van het bedrijf
Intussen hebben Ann en Frank 550 zeugen en 3.500 vleesvarkens. “Jaarlijks worden net iets meer biggen geboren, dan we vleesvarkensplaatsen hebben, zegt Frank. “We verkopen elke maand ook een lot biggen.” Frank en Ann hebben drie zonen. “Of die goesting hebben om later het bedrijf over te nemen, daar maken we ons niet druk om”, zegt Ann. Ze moeten vrij kiezen zoals wij dat ook hebben gedaan.”
Duurzaamheid staat bij Ann en Frank van bij de aanvang hoog in het vaandel. Ze beschikken over een infiltratiebekken, emissiearme systemen zoals een luchtwasser en een scharrelstal waar de varkens scharrelen op een mengeling van vlas en stro.
2017: Duroc de Kempen komt tot leven
“We wilden het steeds beter doen, vooral op het vlak van kwaliteit, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Die elementen gaan immers hand in hand”, zegt Ann. “En over je passie spreek je ook graag. Zo ontmoetten we enkele inspirerende mensen die ons ervan overtuigden dat het meer moet gaan om de smaak van het vlees en dat vlees best een randje vet mag hebben. Het idee om over te schakelen op het Duroc-ras begon te rijpen.” Frank legt uit dat het type Noorse zeug van Topigs dat zij hebben, zich goed leent voor de Duroc-beer. “De Topigs-zeug is gespierd en de Canadese Duroc-beer, waar we voor kozen, geeft intramusculair vet. De kruising bleek een schot in de roos.”
Een slager uit Oosthoven hoorde ervan. Hij probeerde het uit en was enthousiast over de kwaliteit van het vlees. “Toen ging het snel. We moesten ook een naam vinden. Dat werd ‘Duroc de Kempen’”, zegt Ann. “Een aantal andere slagers bleek ook geïnteresseerd en zij kwamen kijken. Ze vonden ook de krulstaarten fijn. Vandaag wordt ons Duroc de Kempen-vlees dus verkocht in verschillende verkooppunten verspreid over de provincie Antwerpen.”
2022: een kijkstal en meer transparantie
“Een nauw contact met de beenhouwers is zeer belangrijk. Als we iets veranderen melden we dat bij de klanten-slagers. De feedback die we van onze slagers krijgen is voor ons heel waardevol en geeft voldoening. Het is niet meer dan logisch dat we voor slagers kiezen die met ons vlees willen werken en dat wij ze ook de gelegenheid bieden om op ons bedrijf te komen kijken. Dat moet op een bioveilige manier gebeuren. Vanuit dat idee hebben we in 2022 een oude stal vervangen door een nieuwe kijk/scharrelstal. Via een gangpad aan één zijde van de stal kan je door glas zien hoe de varkens eten, spelen, wroeten en slapen in het stro.
Tekst en beeld: Jef Verhaeren
Het hele artikel is te lezen in de april editie van vakblad Varkensbedrijf
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.