Bij Van Nuland Nistelrode B.V. krijgt diergezondheid veel aandacht. Liefst preventief en speelt er toch iets, dan zijn de varkenshouders er zo snel mogelijk bij om het probleem op te lossen. Om de diergezondheid op een nog hoger niveau te krijgen, nam varkenshouder Antwan van Nuland op advies van zijn dierenarts contact op met Animal Health Vision (AHV). Hun adviezen en producten helpen de resultaten op het bedrijf verder vooruit.
In de kantine van het varkensbedrijf in Nistelrode hangen twee luchtfoto’s. Aan de hand hiervan laat Antwan van Nuland in vogelvlucht zien hoe het bedrijf zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Op de eerste foto zien we de thuisbasis in Nistelrode. Hier begon de familie in 1983 met 200 zeugen. In de jaren die volgden groeide het bedrijf stap voor stap en huisvest het nu 900 zeugen en 8.000 vleesvarkens. Op de tweede foto zien we nog een varkensbedrijf. Dat is het bedrijf in Langenboom, dat Van Nuland in 2013 overnam. Hier zijn nu 600 zeugen en 4.500 vleesvarkens gehuisvest. “Het bedrijf in Langenboom is qua milieueisen helemaal klaar voor 2024. Hier in Nistelrode zijn we ook hard op weg”, vertelt Van Nuland, die het bedrijf samen met zijn broer Clemens en diens zoon Rick runt.
Van Nuland mest het grootste deel van de biggen zelf af. Voor de overige biggen heeft het bedrijf twee vaste afnemers. Gelten worden op het bedrijf zelf aangefokt. “Het enige dat hier binnenkomt is sperma”, aldus Van Nuland. De varkenshouder gebruikt TN70-zeugen die worden geïnsemineerd met de TN Tempo. “Maar over de fokkerij moet je me niet te veel vragen. Ik doe vooral de biggen en de vleesvarkens”, lacht de varkenshouder.
CCM in droogvoer voor biggen en vleesvarkens
Bij het bedrijf hoort zo’n 25 hectare grond. In uitwisseling met een akkerbouwer teelt Van Nuland hier mais op, dat wordt geoogst als CCM. Dit is een belangrijk component in het rantsoen voor de gespeende biggen en de vleesvarkens op de locatie in Nistelrode. Andere bestanddelen in het voer voor deze diergroepen zijn broodmeel, granenmengsel, koekjesmengsel en aanvullend voer. Van Nuland voert het mengsel als droogvoer. Op de locatie in Langenboom worden alleen siloproducten gevoerd. “Dat heeft ook te maken met arbeid. Hier op de thuislocatie is er altijd wel iemand die de menger even kan vullen met CCM. Op de andere locatie is het lastiger.” Voeren van eigen CCM aan de vleesvarkens en de biggen bevalt de varkenshouder goed, maar hij is niet van plan ook de zeugen CCM te gaan voeren. “Het kan wel, maar dat is technisch veel lastiger. Het kan snel fout gaan, dus houden we het maar bij de biggen en vleesvarkens.”
Goed personeel bij Van Nuland
De varkenshouder vertelt dat de medewerkers op hun bedrijven een belangrijke plaats innemen. Naast Antwan, Clemens en Rick zijn er vijf medewerkers. “We investeren veel tijd in overleg met onze medewerkers en proberen als team de prestaties naar een hoger niveau te brengen. En naast de dagelijkse prestatie is een goede onderlinge sfeer ook belangrijk. Daar moet je ook in investeren.”
Voor een optimale inzet van de arbeid werkt het bedrijf met een weeksysteem. In Nistelrode worden op maandagochtend om 3.00 uur de vleesvarkens afgeleverd, dinsdag worden biggen verplaatst, woensdag is speendag, donderdag draait het meestal om werpen en op vrijdag is behandeldag. In Langenboom is doorgaans maandag de speendag, worden op woensdag vleesvarkens geladen en op vrijdag biggen opgelegd.
Goede varkens leveren is teamwork
Volgens Van Nuland is het afleveren van goede biggen en vleesvarkens niet alleen afhankelijk van de kennis en kunde van de varkenshouder en de medewerker. Adviseurs als de voeradviseur, de dierenarts en de financieel adviseur bepalen mede het succes. “Samen met hen en je medewerkers vorm je een team”, vindt de varkenshouder. Eén van de belangrijkste adviseurs op het Brabantse bedrijf is de dierenarts. Want goede diergezondheid wordt op het bedrijf als een essentiële factor voor succes gezien en hierbij laat Van Nuland niets aan het toeval over. Op de beide locaties worden hygiënemaatregelen nauwgezet in acht genomen. Bezoekers krijgen bedrijfseigen kleding en worden geacht zich te douchen als ze van een ander varkensbedrijf komen. Er gelden strikte looplijnen en per diergroep wordt ander schoeisel en kleding gebruikt. De stallen zien er, ondanks dat een aantal al wat ouder is, heel netjes uit en om de stallen heen is alles strak opgeruimd om ongedierte zo min mogelijk kans te geven.
Biggen worden gevaccineerd tegen PVC2 (circo), mycoplasma en PRRS. Zeugen tegen PRRS, griep, E. coli en met een autovaccin tegen streptokokken. Opfokgelten worden gevaccineerd tegen App. “Ik zie het enten als een soort verzekering. Je wilt risico uitsluiten. Ik ben problemen liever voor dan dat ik ze moet oplossen. Daarom vond ik het ook zo vervelend dat we dit jaar in de speenstal wat last hadden van oedeemziekte. Hier kunnen de biggen flink van aan de diarree raken. Dat kan je zo een week groei kosten en deze biggen blijven altijd de kleintjes, ook bij de vleesvarkens”, vertelt Van Nuland.
Oedeemziekte aanpakken
Van Nuland en zijn adVee-dierenarts wilden de diarreeproblemen goed aanpakken. Daarom bracht de dierenarts Van Nuland in contact met Paul Steenbekkers, product manager Varkens van Animal Health Vision (AHV). Steenbekkers kwam langs bij Van Nuland en adviseerde AHV HiQure Liquid in te zetten. Dit is een aanvullend diervoeder dat via een doseersysteem op de drinkwaterleiding kan worden gezet. HiQure Liquid zorgt voor balans in de darmen, waardoor ongunstige bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Gevolg is een gezondere darmflora, betere vertering en betere mestkwaliteit. E. coli wordt de kop ingedrukt. Van Nuland ziet het resultaat duidelijk terug in het hok. “De biggen blinken meer, zitten duidelijk beter in de vacht. De groei is beter. Daarbij is HiQure Liquid gemakkelijk in gebruik. Je hebt er amper werk van. Je ruikt het alleen.” Hij benadrukt daarbij wel dat HiQure een onderdeel is van de verbetering. “We hebben ook hard gewerkt aan de verbetering van het gewicht en de gezondheid van de speenbig, wat je natuurlijk ook terugziet in de speenstal”
Ook succes in de kraamstal bij Van Nuland
Vanwege het succes met HiQure Liquid was Van Nuland benieuwd hoe AHV de diergezondheid op het bedrijf nog meer zou kunnen ondersteunen. Inmiddels had diergezondheidsadviseur Cas van Zutphen op het varkensbedrijf het stokje overgenomen van Steenbekkers. Hij pakte bij Van Nuland een andere diergezondheidsuitdaging op. Nu in de kraamstal. Bij de biggen geboren uit gelten trad soms diarree op. Dit kost direct groei en kan bovendien makkelijk doorsmetten naar andere biggen. Van Zutphen adviseerde de varkenshouder daarom Piglet Control in te zetten. Dit ondersteunt de spijsvertering van de big en gaat verteringsstoornissen tegen. Het is handig via de bek toe te dienen met behulp van een flesje met een doseerpompje. “Bij de eerste behandeling na het goedleggen, geven we elke big één cc. Biggen die een dag daarna alsnog dunne mest hebben, geven we nog een keer één cc”, vertelt Van Nuland. De varkenshouder gebruikt het product sinds half september dit jaar. “Maar we zien nu al dat het werkt. Ik ben benieuwd hoe deze biggen het straks als vleesvarkens gaan doen.”
Het smaakt naar meer
Intussen wordt op het bedrijf van Van Nuland alweer gekeken hoe producten van AHV de diergezondheid nog meer kunnen ondersteunen. Zo zijn er soms nog uitdagingen met streptokokken bij de biggen. Dit wordt aangepakt door een schone start te maken, al in de kraamhokken. Op initiatief van Van Zutphen worden na reinigen de zeugen en de kraamhokken gesprayd met AHV Prolife-S. Na spenen worden ook de biggenhokken en de speenbiggen gesprayd. De adviseur van AHV ziet op andere bedrijven dat gebruik van Prolife-S in combinatie met HiQure in de biggenstal een positief effect heeft op de streptokokkendruk. Ook bij Van Nuland verwacht hij goede resultaten. Prolife-S is een product bomvol gunstige micro-organismen die diep doordringen in vervuiling. Door de overgroei van gunstige micro-organismen komen negatieve bacteriën in de verdrukking. Zo wordt een nog gezondere omgeving gecreëerd voor de pasgeboren biggen. Dit voor een optimale gezondheid. De varkenshouder zegt dat hij, net als bij de vorige producten, goed zal volgen of deze aanpak van AHV met Prolife-S vruchten afwerpt. “Ik heb er zeker vertrouwen in dat ook dit positief uitpakt”, besluit hij.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: AHV
Iedere maand Varkensbedrijf, thuis op de mat?
Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.