In Polen zijn sinds begin 2021 in totaal 31.500 – ruim 30 procent – van alle varkenshouderijen gestopt. Dat meldt de National Pig Farmers Association (POLPIG). Het gaat overwegend om kleine bedrijven met weinig varkens. De terugloop bij professionele bedrijven met veel varkens is beheersbaar gebleven. De oorzaak van deze ongekende structurele verandering in de Poolse varkenshouderij waren meerdere crises tegelijk.
Volgens POLPIG dwong de Afrikaanse varkenspest (AVP), die vorig jaar in Polen in alle hevigheid weer oplaaide, veel varkenshouders tot opgeven. Met in totaal 124 uitbraken op boerderijen was AVP in 2021 voor de Poolse landbouw erger dan ooit sinds de epidemie uitbrak in 2014. Volgens POLPIG was de aanwijzing van de epidemische beschermingszones nog ernstiger, aangezien het vlees van de daar gehouden gezonde dieren alleen tegen extreem lage prijzen op de markt kan worden gebracht.
Aanhoudende coronapandemie
Ook de gevolgen van de aanhoudende coronapandemie, de quarantaine gerelateerde sluitingen van slachthuizen en recordhoge voerprijzen hebben de situatie verder verslechterd. POLPIG gaat ervan uit dat de structurele malaise in de varkensproductie nog niet voorbij is. Het hulpprogramma dat eind herfst 2021 door het ministerie van Landbouw werd gelanceerd om de zeugenbedrijven te stabiliseren, kwam te laat om de neerwaartse trend te stoppen.
Poolse regering bezorgd
De Poolse regering is bezorgd dat de binnenlandse varkensproductie zal instorten. Minister van Landbouw Henryk Kowalczyk heeft in december een hulppakket ter waarde van 87,1 miljoen euro beschikbaar gesteld. De boeren kunnen op aanvraag tot 218 euro per zeug ontvangen. Volgens Kowalczyk wil de regering daarmee de trend van de afgelopen maanden tegengaan. Met de maatregel moet de basis worden gelegd voor stabilisatie van de sector in deze moeilijke tijden en voor de latere ontwikkeling en uitbreiding van de Poolse biggenproductie, aldus de minister
Tekst: Erna van Butzelaar & Franky De Letter