Wat is de interactie tussen het gekozen voeder en de hygiëne in het hok? En welk effect heeft dit op de groeiprestaties, darmgezondheid en immuunrespons? In een recent onderzoek zochten Canadese wetenschappers van de University of Manitoba naar een antwoord op deze complexe vragen. De studie verscheen onlangs in het tijdschrift Journal of Animal Science.
Experiment met ruweiwitgehalte in voeder
De wetenschappers experimenteerden met voeders met een hoog of laag ruweiwitgehalte. De voeders die weinig eiwit bevatten, werden ofwel gesupplementeerd met negen essentiële aminozuren, ofwel met zes kristallijne aminozuren. Dit zijn verbindingen die tijdens fermentatie aangemaakt worden door bacteriën en waarvan daarom gedacht wordt dat ze voordelen zouden opleveren voor de darmgezondheid.
Verschil in hygiëne in het hok
Dieren die een van de drie voeders kregen, werden vervolgens nog eens opgedeeld in twee groepen. De ene groep werd gehuisvest in schone hokken die wekelijks gereinigd werden. De andere groep kreeg een vuil hok waarin zeugenmest aanwezig was. In totaal werden 144 gespeende biggen gevolgd tijdens het 21 dagen durende experiment.
Elke week werden het gewicht en de voederopname gemeten. Daarna ondergingen alle dieren een bloedtest. Op dag 21 werd bovendien een derde van de dieren geëuthanaseerd om stalen te kunnen nemen van het weefsel in de dunne darm. Dit was van belang om de darmgezondheid te kunnen onderzoeken.
Conclusie hygiëne en voeder
Bij de dieren in de propere hokken was er geen verschil in groei afhankelijk van het voeder. Bij de vuile hokken was er daarentegen wel variatie. De voeders met een laag ruweiwitgehalte hadden een slechtere voederconversie tot gevolg. Wel hadden de dieren die dit voeder kregen een betere darmgezondheid, waardoor zij beter in staat waren om ontstekingen die veroorzaakt worden door een gebrek aan hygiëne, tegen te gaan. Ten slotte leverde de toevoeging van kristallijne aminozuren geen verschil op voor de groei of darmgezondheid.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?