Sinds april 2014 wordt er gewerkt aan het PAS, een pakket van maatregelen om de hoeveelheid stikstof in de natuurgebieden te laten dalen. Hierbij werd niet alleen de invloed op de actuele habitats berekend. Alle landbouwbedrijven kregen een kleurcode: groen, oranje of rood. Daartegen kwam er heel wat protest. Intussen is de berekening aangepast en zijn de zoekzones verfijnd.
De invloed op de beschermingszones kan nu via een nieuwe online tool opnieuw bepaald worden. Deze tool houdt niet alleen rekening met alle bronnen (landbouw, industrie, verkeer, buitenland) maar ook de parameters van het bedrijf kunnen nauwkeuriger ingegeven worden (denk maar aan ventilatie, emissiepunten, enz.)
Minder rode bedrijven
De aanpassing van de zoekzones en de nieuwe berekening zorgden ervoor dat sommige landbouwbedrijven van kleurcode veranderden. Het aantal rode bedrijven daalt van 135 naar 70. Deze rode veehouderijen dragen volgens deze systematiek voor meer dan 50 procent bij aan de kritische last van de SBZ. Ze mogen daarom niet meer uitbreiden of opnieuw vergund worden. De oranje landbouwbedrijven verminderen van 1.429 naar 972. Zij dragen voor 3 tot 50 procent bij aan de kritische last. Bij een uitbreiding of hervergunning moeten ze 30 procent minder stikstof uitstoten.
PAS-lijst
Om negatieve invloed op de SBZ te reduceren werd een reeks maatregelen opgesomd in de PAS–lijst. Die beschrijft technieken die leiden tot de reductie van ammoniakemissie bij veehouderijen. Ze bestaat niet alleen uit stal- , maar ook uit voeder- en managementtechnieken. De stalsystemen die op de lijst van de emissiearme systemen staan, voldoen ook aan de voorwaarden van de PAS-lijst.
De PAS-lijst is dynamisch. Maatregelen kunnen toegevoegd worden na een doorlichting door een administratief team en een wetenschappelijk college.
Momenteel bevat de lijst enkel technieken voor rundvee-, varkens- en pluimveebedrijven. Per maatregel is er een fiche met de voorwaarden om een bepaald reductiepercentage te behalen. Er zijn specifieke eisen aan de uitvoering opgenomen maar ook voorwaarden om de overheid de mogelijkheid te geven de correcte toepassing te controleren.
Naast de individuele fiches per maatregel bestaan er ook combinatietabellen. Je kan immers meerdere maatregelen uit de lijst combineren. In de combinatietabel kan je dan nagaan met welk reductiepercentage je mag rekenen.
Voor meer informatie en de volledige PAS-lijst klik hier