Filip studeerde aan de faculteit diergeneeskunde van UGent en koos voor de afstudeerrichting Varken, Pluimvee en Konijn. Daarna specialiseerde hij zich in varkensdiergeneeskunde door de opleiding Vakdierenarts Varken te volgen.
Waarom heb je op 18-jarige leeftijd gekozen om dierenarts te worden?
Mijn grootouders hadden een gemengd bedrijf met koeien, varkens, eenden en akkerbouw. Wij woonden vroeger naast hen. Zo heb ik een groot deel van mijn jeugd op de boerderij doorgebracht. Ik ben van jongs af aan gepassioneerd door het boerenleven en door dieren. Bovendien ben ik altijd actief geweest in de paardensport en heb ik talloze uren doorgebracht op een pony of paard. Mijn studiekeuze lag daarom redelijk voor de hand.
Waarom heb je op 18-jarige leeftijd gekozen om dierenarts te worden?
Mijn grootouders hadden een gemengd bedrijf met koeien, varkens, eenden en akkerbouw. Wij woonden vroeger naast hen. Zo heb ik een groot deel van mijn jeugd op de boerderij doorgebracht. Ik ben van jongs af aan gepassioneerd door het boerenleven en door dieren. Bovendien ben ik altijd actief geweest in de paardensport en heb ik talloze uren doorgebracht op een pony of paard. Mijn studiekeuze lag daarom redelijk voor de hand.
Je hebt je gespecialiseerd in varkens. Vanwaar die keuze?
Ik begon mijn opleiding met de intentie om als paardendierenarts aan de slag te gaan. Maar gaandeweg raakte ik geboeid door de varkenssector – met name het economische aspect sprak me erg aan. Door de juiste diagnose te stellen, passend advies te geven en op het gebied van bedrijfsbegeleiding te werken, kan je bijdragen aan een betere gezondheid van de dieren en – wat natuurlijk samenhangt – aan een betere economische rendabiliteit. Bovendien was een deel van mijn tuin vroeger een weide die diende als buitenbeloop voor varkens. Op die manier is de cirkel dus rond.
Je werkt nog niet zo lang bij MSD Animal Health?
Ja, dat klopt. Daarvoor heb ik 17 jaar bij Aveve gewerkt. Eerst als commercieel verantwoordelijke voor varkensvoeders in de provincie Antwerpen, en later als dierenarts. Ik was bedrijfsdierenarts voor veertig varkensbedrijven en gaf daarnaast tweedelijnsadvies aan voederklanten van Aveve. Begin dit jaar ben ik overgestapt naar MSD Animal Health. Waarom? De sector is voortdurend in beweging, en als mens evolueer je ook. Toen ik de kans kreeg om bij MSD Animal Health te beginnen, was ik erg gecharmeerd. Er heerst hier een prettige werksfeer en er is enorm veel kennis en ervaring aanwezig. Bovendien hecht men hier veel belang aan onderzoek en ontwikkeling. MSD Animal Health streeft voortdurend naar innovatie, niet alleen door nieuwe vaccins te ontwikkelen, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van datamanagement. Hierdoor leer je veel en maak je de vernieuwingen in de sector mee vanop de eerste rij.
Wat is vandaag je belangrijkste project?
Momenteel richten we ons bij MSD vooral op ons PIA-project. We hebben net een prevalentiestudie afgerond waarbij we 52 bedrijven hebben gescreend op de aanwezigheid van de bacterie Lawsonia intracellularis die PIA veroorzaakt. We zijn nu druk bezig met het interpreteren van de resultaten. Deze nieuwe resultaten worden de komende maanden gedeeld met onze klanten. Het doel is om meer bewustzijn te creëren rondom de ziekte. We willen bedrijven en dierenartsen die met PIA geconfronteerd worden optimaal informeren en begeleiden.
Is PIA al wijd verspreid in België?
In onze prevalentiestudie had 72% van de bedrijven minstens één positief speekselstaal. In 100% deelnemende bedrijven werden antistoffen tegenover de bacterie gevonden. Lawsonia nestelt zich in de darmcellen van het laatste deel van de dunne darm en zorgt daar voor een snelle, maar onvolledige vermenigvuldiging van de darmcellen. Daardoor worden voedingsstoffen moeilijker opgenomen en wordt het voedsel minder goed verteerd. Dat is uiteraard schadelijk voor de groei en de voederconversie. De verliezen door PIA kunnen al snel oplopen van 2,38 tot 6,50 euro per varken, en vaak zelfs meer, zeker met de huidige voederprijzen.
Hoe kan MSD Animal Health de varkenshouders helpen?
Door de varkens te beschermen tegen PIA dragen we bij aan de rendabiliteit in de varkenshouderij. Momenteel is het een krimpende markt met lage marges. Om in die omstandigheden het hoofd boven water te houden, is het essentieel om technisch optimaal te presteren en geen euro’s te verspillen. Aangezien het gebruik van antibiotica steeds minder vanzelfsprekend wordt, is vaccinatie de logische keuze om de dieren gezond te houden wanneer PIA opkomt. Ons vaccin heeft zijn werkzaamheid al voldoende bewezen. Goed om te weten: het vaccin kan intramusculair worden toegediend, maar ook naaldloos, al dan niet in combinatie met andere vaccins.
Waarom is het speekseltouw zo belangrijk?
Dankzij de speekseltouwen kunnen we meerdere varkens tegelijkertijd onderzoeken, waardoor de kans op een diagnose groter wordt. De speekseltouwen zijn bovendien zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk in te zetten om Lawsonia op te sporen.
Wat geeft jou het meeste voldoening in je werk?
Ik geniet enorm van het contact met dierenartsen en varkenshouders. En ik vind het leuk om mensen te helpen. Dat geeft me een voldaan gevoel.
Vraag gratis uw speekselkit aan
Komt PIA voor op uw bedrijf? Speekselmonsters zijn een eenvoudige manier om de PIA-bacterie Lawsonia intracellularis te ontdekken. Vraag hier vrijblijvend en gratis een speekselkit aan.
BE-NON-230900003
Beeld: Ter illustratie