Overal ter wereld worden overheden strenger op het gebruik van preventieve antibiotica in de veehouderij. Ook China heeft een ban opgelegd tegen de systematische toevoeging van antibiotica in het voeder van pas gespeende varkens.
Chinese onderzoekers zijn dan ook volop op zoek naar alternatieven. Onderzoekers van de Northwestern Polytechnical University in Xi’an en de Guangdong Academy of Agricultural Sciences gingen na wat de effecten van het mineraal selenium zijn. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Nutrition.
Het is al langer bekend dat selenium een positieve invloed heeft op de darmgezondheid en immuniteit, maar het is erg belangrijk om de juiste dosis toe te voegen aan het voeder. Als je te weinig selenium aanbiedt, gaat het gezondheidsvoordeel verloren. Bij een te hoge dosis treedt dan weer toxiciteit op.
Meestal wordt selenium in het voeder toegevoegd in de vorm van natriumseleniet (Na2SeO3), maar het is voor varkens moeilijk om het mineraal hieruit te synthetiseren. Selenium wordt dus niet goed opgenomen en komt via het mest in het milieu terecht.
Selenium in de vorm van nanodeeltjes
Een alternatief ligt volgens de onderzoekers bij selenium in de vorm van nanodeeltjes. Dit is minder giftig. Testen bij muizen hebben ook al aangetoond dat de stof beter opgenomen wordt in het lichaam en dat dit een positief effect heeft op antioxidanten en de darmgezondheid. Het team wilde nu dan ook testen of de gezondheidsvoordelen van de nanodeeltjes ook bij varkens van toepassing zijn.
De onderzoekers deelden voor hun experiment 72 biggen, die op een leeftijd van 21 dagen gespeend werden, op in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende veertien dagen een voeder met natriumseleniet. In de andere groep werd het supplement vervangen door de nanodeeltjes selenium. Beide voeders bevatten evenveel selenium, namelijk 0,3 milligram per kilogram voeder.
Positieve resultaten
De resultaten van de toevoeging van nanodeeltjes waren over de gehele lijn positief. Ze zorgden voor een hogere groei en voederopname, verbeterden de voederconversie en verlaagden de kans op diarree. Dit was te wijten aan een verbeterde darmgezondheid en immuniteit. Verder hielpen de nanodeeltjes ook bij het reguleren van de vertering van vetten. Selenium in de vorm van nanodeeltjes slaagt er dus beter in dan natriumseleniet om speendiarree en de negatieve gevolgen ervan tegen te gaan bij jonge biggen.
Tekst: Maarten Ceyssens – www.yumax.be
Beeld: Ter illustratie
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.