Het aanpakken van PIA is sinds de torenhoge voerprijzen nog nooit zo actueel geweest. Ook in België begint nu de interesse in PIA vaccinatie te groeien. Sinds kort zijn er meerdere mogelijkheden op de markt om te vaccineren tegen PIA. Wereldwijd verovert vaccinatie snel terrein.
In Nederland wordt al ongeveer 25 procent van de biggen gevaccineerd en in België is een duidelijke toename waarneembaar. “Hier kwam de vraag wat later op gang, omdat de veelal bevleesde kwaliteitsvarkens minder acute PIA laten zien dan de snelle groeiers in andere landen. Maar desondanks is vaccinatie ook in België snel terugverdiend, zeker met de hoge voerprijzen van nu.”
“Eigenlijk was de interesse in nieuwe PIA vaccins in veel landen meteen al vrij groot toen deze op de markt kwamen”, aldus varkensdierenarts Nico Wertenbroek van MSD Animal Health. “Dat is ook niet zo vreemd, want door de jaren heen is meer kennis verzameld over de effecten van PIA op de bedrijfsresultaten. Aanvankelijk werd eigenlijk alleen maar over acute PIA gesproken, maar ondertussen weten we dat juist de sluimerende vorm een grote negatieve invloed kan hebben op de bedrijfsresultaten. Deze vorm is meest voorkomend in België. De ziekteverwekker Lawsonia veroorzaakt in dit geval schade die we niet met het blote oog kunnen waarnemen, wat nu net het verraderlijke is aan deze ziekte. Een vaccin zorgt er voor dat ook de sluimerende vorm minder schade aanricht. Wat je mag verwachten is een uniformere groei en een verbeterde voerconversie.
Marktonderzoek
Uit een enquête onder 26 Nederlandse varkensdierenartsen van vorig jaar blijkt dat ook dierenartsen enthousiast zijn over de effecten van vaccinatie tegen PIA. Als voornaamste reden voor de inzet van een vaccin wordt het reduceren van uitval genoemd (35 procent), maar ook verbetering van technische resultaten (negentien procent), vermindering klinische verschijnselen (twaalf procent) en antibiotica reductie (acht procent). Ook aan varkenshouders werd gevraagd wat de voornaamste redenen zijn om actie te ondernemen tegen PIA. Ook bij deze groep blijkt uitval de hoofdreden te zijn (43 procent), gevolgd door verbetering van technische resultaten (negentien procent). Goedkoper voeren werd door varkenshouders opvallend vaker (twaalf procent) als reden aangevoerd dan door dierenartsen (vier procent). Nico Wertenbroek begrijpt heel goed dat dit argument voor de varkenshouder zwaarder weegt dan voor de dierenarts. “De varkenshouder is degene die het voer moet betalen. Vooral met de hoge voerprijzen van dit moment is het volkomen logisch dat varkenshouders dat voordeel zwaarder laten meewegen.”
Heeft een vaccinatie dan echt zo’n groot voordeel op de voerkosten? “Ja”, stelt Nico, zonder ook maar enige twijfel. “Al zou je de voerconversie met slechts 0,03 procent verbeteren, dan heb je een vaccin – met de hoge voerprijzen van dit moment – al terugverdiend”, aldus Nico, die daarbij benadrukt dat de waarde van een gunstige voederconversie groter is dan enkel lagere voederkosten. “Een betere voerconversie gaat immers hand in hand met een betere, gelijkmatigere groei.”
Van acute PIA is bekend dat deze vooral tijdens de zomer flink kan opspelen. Inmiddels staat de winter voor de deur maar, dit mag geen reden zijn om de aanpak van Lawsonia links te laten liggen. “Acute PIA – en de daardoor veroorzaakte sterfte– zien we in de winter dan wel minder vaak, maar de grootste economische voordelen van een vaccin zien we bij de chronische en subklinische variant die het jaarrond spelen. Vanwege de hoge voerkosten is het onder controle houden van de chronische en subklinische variant belangrijker dan ooit.”
Meer over PIA, de verschillende vormen, het PIA-preventieplan leest u op de website van MSD Animal Health.
BE-NON-221200001