De vrijwillige stoppersregeling voor varkensbedrijven werd uitgebreid. Van 6 november tot en met 19 januari 2024 kunnen meer bedrijven deelnemen aan deze tweede ronde.
De Vlaamse Regering besloot op het einde van de zomer de minimumdrempel om deel te nemen aan deze varkensstoppersregeling te verlagen en een tweede ronde te openen. Voor deze twee ronde komen bedrijven met een impactscore van 0,025 procent in aanmerking. Bij de eerste ronde was dit nog 0,5 procent. De uitkoopbedragen blijven wel identiek aan de eerste oproep
Op vrijdag 10 november gaf de Europese Commissie ook haar finale goedkeuring voor de tweede oproep. Daardoor is er nu zekerheid voor de landbouwers dat de uitbetaling ook daadwerkelijk kan gebeuren.
Wat?
De vergoeding (833 euro voor beren en zeugen, 151 euro per vleesvarken en 44 euro voor een big) is afhankelijk van de leeftijd van de stal. Zo neemt de vergoeding sterk af als een stal ouder is dan 35 jaar. Als je intekent, heeft dat ook een impact op je toekomst als varkenshouder. Je mag namelijk niet op een andere locatie dan varkens gaan houden. Dat geldt ook voor een varkenshouder die één van zijn twee varkensstallen sloopt. De exploitant die één stal van de twee stopzet, kan zijn varkensstapel niet meer uitbreiden op zijn huidige locatie en ook niet op een nieuwe bestaande of over te nemen exploitatie. Deze niet stopgezette exploitatie kan wel nog overgenomen worden.
Wanneer?
De periode waarin je kan inschrijven loopt van 6 november tot en met 19 januari 2024.De Vlaamse overheid zal actief de varkensbedrijven die op basis van hun gegevens in aanmerking komen, hierover inlichten. Ook als je geen brief krijgt, maar jouw eigen berekening geeft een impactscore van meer dan 0,025 procent, kan je deelnemen.
Goedkeuring
De exploitaties met de hoogste impactscores komen het eerst in aanmerking voor een vergoeding. Voor deze rangschikking wordt de impactscore van exploitaties die een stal slopen verdubbeld. De beslissing van de VLM over je aanvraag is niet bindend. De aanvrager kan beslissen niet op het aanbod in te gaan en vraagt uiteindelijk geen uitbetaling van de vergoeding aan te vragen.
Fiscale impact
De stopzettingsvergoeding is belastbaar, ongeacht het belastingregime van het varkensbedrijf. Of je belast word in de personenbelasting of in de vennootschapsbelasting heeft een invloed op je belasting.
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
Tekst: Gert van Thillo, business manager landbouw SBB Accountants & Adviseurs
Beeld: Ruben Lijzenga