In zijn nieuwsbrief publiceerde de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent deze maand de bevindingen van een diagnostisch onderzoek naar varkensinfluenza. We krijgen zo een overzicht van de varianten van het virus die het afgelopen jaar circuleerden op Belgische en Nederlandse varkensbedrijven.
Wanneer dierenartsen vermoeden dat een bedrijf besmet is met influenza, kunnen ze neusswabs en longstalen doorsturen naar het Laboratorium voor Virologie in Merelbeke. Op die manier kreeg het labo tussen september 2018 en 2019 stalen van 96 bedrijven binnen. Die werden allemaal getest en de wetenschappers vonden 30 varianten van het virus.
De verschillende genetische varianten werden geclassificeerd naargelang het subtype hemagglutinine (de H die we terugvinden in de namen van griepvirussen). 80 procent van de varianten waren van het subtype H1 voor mensen of gevogelte. Verder werd ook het humane H3-virus gevonden.
Het goede nieuws is dat geen enkele onderzochte variant leek op de Mexicaanse griep, die in 2009 een pandemie veroorzaakte. Ook hadden de varianten allemaal een trage antigene evolutie. Dit wil zeggen dat de virussen minder snel veranderen en ze dus vlug door ons immuunsysteem herkend kunnen worden.
Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf editie België februari 2020