De afgelopen 20 jaar is de schimmelinfectie Fusarium Head Blight (FHB) wereldwijd aan een opmars bezig. De ziekte komt voor bij verschillende graansoorten – vooral tarwe en gerst – en tast de graankorrels aan. Bovendien produceert de schimmel mycotoxines. De infectie veroorzaakt dan ook heel wat economische verliezen en leidt tot prestatievermindering in de veeteelt.
Om de aanwezigheid van fusarium op te sporen moeten de graankorrels eerst vermalen worden. Vervolgens moet in het laboratorium onderzocht worden of er DNA van de schimmelinfectie terug te vinden is. De huidige techniek is duur en tijdrovend tegelijk.
Een nieuwe techniek ontwikkeld door het Franse onderzoeksinstituut INRA maakt gebruikt van led-verlichting die bepaalde golven uitzendt en een CCD (charge-coupled device), een chip die een fotografisch beeld kan omzetten in een elektrisch signaal. Vervolgens kan men een beeld creëren waarbij de schimmel in het rood oplicht. De niet-besmette delen van de graankorrels worden daarentegen in het blauw weergegeven.
Om de nieuwe techniek te testen, zaaide het INRA verschillende graansoorten die ofwel resistent ofwel vatbaar zijn voor de schimmel. Alle planten werden tijdens de bloei met FHB bespoten en daarna in een identieke, vochtige conditie gehouden tot ze geoogst konden worden. Van de geoogste graankorrels werden er vervolgens stalen genomen die zowel via de nieuwe als de traditionele onderzoeksmethode getest werden.
Uit de resultaten bleek dat de nieuwe methode van het INRA even betrouwbaar was als de gangbare DNA-analyses. De onderzoekers zijn dan ook optimistisch dat de techniek na verder onderzoek in de praktijk zal kunnen worden ingezet.
Bron: Maarten Ceyssens in het vakblad Varkensbedrijf editie juni 2017