Het is gebruikelijk om zeugen na de inseminatie voor 28 dagen af te zonderen in een individueel hok. Met het oog op dierenwelzijn en onder druk van de publieke opinie ging het departement Landbouwkunde van de Duitse regio Noordrijn-Westfalen na of die periode ook verkort kan worden.
In een praktijkonderzoek werden drie varianten van inseminatiemanagement getest.
- Allereerst was er de traditionele methode waarbij de zeugen voor 28 dagen geïsoleerd werden voordat ze opnieuw in de grote groep geplaatst werden.
- Bij de tweede variant werd die periode verkort tot slechts 4 dagen na de inseminatie.
- Ten slotte bekeek men ook de mogelijkheid om de zeugen niet af te zonderen, maar ze tijdens en na de inseminatie vrij rond te laten lopen in een kleine groep. Na 4 dagen werden de zeugen vervolgens weer gehuisvest in de grote groep.
De onderzoekers stelden vast dat de vrije beweging in kleine groep enkele nadelen met zich meebracht. In die situatie was de stimuleringsfase door de beer immers te kort om een vlotte inseminatie bij alle zeugen te garanderen.
Een ander probleem was dat zware zeugen op de gelten sprongen.
De vrije beweging kon het dierenwelzijn dus niet garanderen. De onderzoekers concluderen daarom dat individuele huisvesting de beste optie is tijdens en na de inseminatie.
Bron: Maarten Ceyssens – vakblad Varkensbedrijf juni 2017