ILVO heeft een meetcampagne uitgevoerd met als doel het ammoniak- en geurverwijderingsrendement te bepalen van gecombineerde luchtwassers en biobedden onder praktijkomstandigheden. Gebleken is dat alle installaties, zowel biobedden als luchtwassers, gevoelig zijn voor het optreden van allerhande storingen. Bij slechts 60 procent van de meetdagen voor ammoniak werden geen storingen opgetekend.
Bij biobedden hadden de storingen vaak te maken met een onvoldoende bevochtiging van het biobed. Hierbij zijn er twee belangrijke aspecten:
- de aanwezigheid van een voorbevochtiger zodat de relatieve vochtigheid van de stallucht voldoende hoog is voordat deze het biobed ingaat;
- een homogene bevochtiging van het volledige biobed met behulp van een sproeisysteem. Naast een goede bevochtiging is het uiteraard van groot belang dat het biobed goed gedimensioneerd is (voldoende hoge verblijftijd), dat het wortelhout gelijkmatig verdeeld is en dat er geen holtes voorkomen.
Bij de gecombineerde biologische luchtwassers hadden de storingen te maken met de toevoer van waswater. Voorbeelden hiervan zijn een niet goed aangesloten leiding of verstopte sproeiers. Deze storingen zorgen ervoor dat het sproeibeeld onregelmatig is en dat er droge plekken ontstaan in het waspakket. Via deze droge plekken kan de stallucht ontsnappen zonder reiniging, wat zal leiden tot een gemiddeld lager ammoniak- en geurverwijderingsrendement van de luchtwasser.
Deze bevindingen leren dan ook dat een nauwkeurige opvolging en tijdig onderhoud van het luchtbehandelingssysteem noodzakelijk is om een goede werking te verzekeren.
Voor het volledige artikel zoals gepubliceerd in Varkensbedrijf januari 2019 klik
Resultaten meetcampagne biobedden en combi-luchtwassers
Bron: Loes Laanen, Lorenzo Plant, Eva Brusselman en Peter Demeyer – ILVO Technologie & Voeding – Agrotechniek