De oorzaak van maagzweren bij varkens was tot voor kort niet duidelijk. Aan de UGent ontdekte Chloë De Witte tijdens haar doctoraatsonderzoek dat twee bacteriën van belang zijn bij het ontstaan van deze veel voorkomende aandoening.
Het gaat om Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis. De eerstgenoemde bacterie kan ook bij mensen maagproblemen veroorzaken. De tweede bacterie is een tot nu toe onbekende bacterie. Ze werd in de loop van dit doctoraatsonderzoek ontdekt.
Helicobacter suis is een bacterie die frequent voorkomt in de varkensmaag. Een besmetting kan aanleiding geven tot meerdere klachten, waaronder maagzweren. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Helicobacter suis de productie van maagzuur beïnvloedt. Het effect hangt af van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van zes maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken.
Die daling maakt de weg vrij voor een andere bacterie, Fusobacterium gastrosuis. Die bacterie speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van letsels doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt de productie van maagzuur, wat resulteert in nog ergere letsels.
De invloed van beide bacteriën verdient nader onderzoek, zodat maagzweren bij varkens efficiënter bestreden kunnen worden.
Promotoren van dit doctoraatsonderzoek zijn prof. Freddy Haesebrouck en prof. Richard Ducatelle.
Bron: UGent – Vakgroep Pathologie, Bacteriologie, Pluimveeziekten – IOF consortia PROVAXS en UGent DiscoverE