In navolging van een initiatief van de toenmalige federale minister bevoegd voor Landbouw, mevrouw Laruelle werden respectievelijk in december 2013 en juli 2014 gelijkaardige studies over de rundvleeskolom en de zuivelkolom gepubliceerd . Op de website van de FOD Economie werd nu ook de studie over de varkenskolom beschikbaar gesteld.
Teneinde de studie ‘Prijzen, kosten en rendabiliteit in de varkenskolom’, daterend van juni 2009, te actualiseren, werden niet alleen de statistische gegevens geüpdatet, maar kwamen ook een aantal nieuwe invalshoeken aan bod. Net zoals bij de voorgaande studies werden een aantal bilaterale ontmoetingen georganiseerd met vertegenwoordigers van de verschillende schakels in de varkenskolom. De inzameling van de cijfergegevens werd in februari 2015 afgerond.
De geactualiseerde studie werd als volgt opgebouwd:
- In het eerste hoofdstuk wordt een overzicht gegevens van de Belgische varkenskolom. Vervolgens komt de eerste schakel van de varkenskolom aan bod, namelijk de varkenshouder. Hierbij wordt er aandacht besteed aan het verloop van de opbrengsten en de voornaamste kostenposten, als ook aan de financieel-economische situatie van de varkenshouder.
- In een volgend hoofdstuk wordt het economische belang, de financiële situatie en de concentratiegraad van de overige schakels van de varkenskolom belicht, namelijk de mengvoederindustrie, de vleesproducerende industrie, de vleesverwerkende industrie en de detailhandel
- In het derde hoofdstuk wordt dieper in gegaan op de vraagzijde van de varkenskolom. Zo wordt het verbruik van, en de verschillende distributiekanalen voor varkensvlees besproken. Gezien de grote exportgerichtheid van de Belgische varkenssector, komt ook de buitenlandse handel in varkensproducten aan bod
- Het verloop van de consumptieprijzen voor varkensvlees in België en in de buurlanden wordt behandeld in het vierde hoofdstuk.