Voor het milieu is het interessant als bijproducten van de voedselverwerkende industrie op een nuttige manier aangewend worden, bijvoorbeeld met fermentatie. De resten worden slechts in zeldzame gevallen gebruikt voor menselijke consumptie. Voor veevoeder is er wel een markt. Ongeveer 60 procent van de bijproducten wordt ingezet voor het voederen van dieren. Een andere mogelijke toepassing is de aanmaak van bio-energie.
Experimenteren met fermentatie
Onderzoekers van het Franse INRAE onderzochten nu of we meer dan 60 procent van de bijproducten kunnen benutten voor veevoeder. Ze experimenteerden daarom met fermentatie. Bij dit proces worden bacteriën of schimmels toegevoegd aan voedingsmiddelen in een zuurstofarme omgeving. Zo wordt het product omgezet in minder complexe en daardoor beter verteerbare voedingsstoffen.
We kennen fermentatie vooral in zijn toepassingen bij vloeistoffen, bijvoorbeeld om yoghurt of alcohol te maken. In deze studie onderzocht men echter fermentatie van vaste stoffen zoals tarwezemelen. Ten slotte wilden de onderzoekers nog te weten komen of het ook een ecologisch voordeel oplevert.
Zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie
Om een compleet zicht te krijgen op de milieu-impact van fermentatie, maakten de onderzoekers een analyse van de levenscyclus van zes bijproducten uit de voedselverwerkende industrie. Vervolgens vergeleken ze de fermentatie van deze voedingsmiddelen met andere toepassingen, zoals de conversie naar bio-energie of het rechtstreeks voederen van de producten aan vee. De analyse hield rekening met een breed spectrum aan factoren die de impact op het milieu in kaart brengen. Zo werd er onder meer gekeken naar de invloed op klimaatopwarming, landgebruik en waterverbruik.
Toevoegen aan veevoeder: met of zonder fermentatie?
De resultaten gaven veel verschillen aan tussen de producten. In het algemeen leverde fermentatie een milieuvoordeel op als de bijproducten daarna ingezet konden worden voor menselijke consumptie. Bij de verwerking voor veevoeder was er slechts een minimaal voordeel omdat dieren veel energie nodig hebben om de producten om te zetten in voedingsstoffen voor de mens. Bijproducten met een hoge voedingswaarde kunnen beter direct, dus zonder fermentatie, toegevoegd worden aan veevoeder. Hebben de producten daarentegen een lage voedingswaarde, dan zijn ze vanuit ecologisch oogpunt het meest geschikt voor de aanmaak van biogas.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?