Door de focus op antibioticareductie in de varkenssector wint koper aan populariteit. Dit essentiële mineraal heeft antibacteriële eigenschappen als het in een hogere hoeveelheid dan de basisbehoefte van het varken wordt aangeboden.
In een recente studie van wetenschappers aan de Universitat Autònoma de Barcelona en de University of Illinois werden twee verschillende vormen vergeleken, namelijk kopersulfaat (CuSO4) en koperoxide (Cu2O).
Normale of verhoogde dosis koper
Voor de studie werden 120 vleesvarkens met een startgewicht van rond de 11 kg in drie groepen verdeeld. Ze kregen ofwel een voeder met een normale hoeveelheid koper van 20 mg per kg voeder, ofwel een verhoogde dosis kopersulfaat of koperoxide. Bij de laatste twee voeders was de hoeveelheid 250 mg koper per kg voeder.
Op dag 28 van het experiment namen de onderzoekers bloedstalen van de dieren. Daarnaast euthanaseerden ze één dier per hok om de darminhoud en de lever te kunnen onderzoeken.
Gunstige resultaten met verhoogde dosis koper
De verhoogde dosis koper leverde gunstige resultaten op. De dieren die 250 mg per kg kopersulfaat en koperoxide kregen, hadden meer gezonde bacteriën en minder pathogenen in de darmen. Een betere darmgezondheid levert dan weer betere groeiprestaties op.
Verschil tussen koperbronnen
Toch was er een verschil tussen de twee koperbronnen. De toevoeging van kopersulfaat in het voeder zorgde voor meer ontstekingsreacties bij de dieren. De voorkeur gaat dus uit naar koperoxide als meest gunstige bron van koper.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?