Uit het jaarverslag van ForFarmers 2020 blijkt dat het volume Total Feed afgelopen jaar daalde met 3,5 procent tot 9,7 miljoen ton. De Total Feed volumes bleven nagenoeg stabiel in het cluster Duitsland/Polen waar meer werd afgezet aan melkveehouders en varkenshouders vergeleken met vorig jaar, maar minder aan pluimveehouders. In de clusters Nederland/België en Verenigd Koninkrijk daalde het Total Feed volume in alle sectoren.
Het volume mengvoer, als onderdeel van de Total Feed portfolio, daalde relatief sterker (-3,9 procent) dan het Total Feed volume. Ook voor mengvoer gold dat de volumes overal daalden, met uitzondering van de afzet aan melkveehouders en varkenshouders in het cluster Duitsland/Polen.
De totale omzet nam met 4,5 procent af tot 2.352 miljoen euro, inclusief een negatief valutatranslatie-effect van 0,5 procent door de waardevermindering van het Britse pond en de Poolse zloty. De omzetdaling werd vooral veroorzaakt door de lagere volumes.
De brutowinst daalde met 1,7 procent tot 433,2 miljoen euro. De verbetering van de brutowinst in de eerste jaarhelft werd vooral gedreven door het vergelijk met de zwakke marge in de eerst jaarhelft 2019. De daling in de tweede helft van 2020 was vooral het gevolg van de volumedaling. Ondanks een productmix met meer specialiteiten was er sprake van margedruk, vooral in de tweede jaarhelft van 2020, als gevolg van de overcapaciteit die is ontstaan door de coronacrisis.
Resultaten Nederland/België
In onze regio daalde het Total Feed-volume met 2,6 procent tot 5,1 miljoen ton. De afzet van mengvoer daalde relatief sterker, onder meer door het volumeverlies als gevolg van de stoppersregeling in Nederland. Het Total Feed volume daalde in de herkauwerssector. Dit kwam mede door de sterke terugval in afzet aan vleesveehouders, die de vraag naar hun producten zagen dalen als gevolg van de coronamaatregelen.
Het Total Feed volume in de varkenssector bleef nagenoeg stabiel doordat varkenshouders meer DML-producten (vochtrijke diervoeders, ruwvoeders en enkelvoudige voeders) afnamen.
De afzet van biologische voeders onder het merk Reudink ontwikkelde zich in 2020 positief, met onder meer een aanzienlijke volumestijging in België. Daarnaast werd een overeenkomst gesloten voor exclusieve levering van zakgoedproducten aan de Poolse markt. De omzet van Pavo (paardenvoer) groeide gestaag door een aantal nieuwe productlanceringen.
De brutowinst steeg met 6,4 miljoen euro (+2,7 procent), ondanks de lagere volumes en een minder goede productmix. In 2019 stond de brutowinst vooral in het eerste halfjaar onder druk vanwege een ongunstige inkooppositie.
De onderliggende bedrijfslasten daalden met 1 miljoen euro (-0,5 procent). De personeelskosten bleven ondanks de loonindexatie stabiel als gevolg van een daling van het aantal fte’s in lijn met de uitgevoerde efficiëntieplannen. De productiekosten daalden als gevolg van de lagere volumes en de sluiting van drie fabrieken in Nederland en België in de tweede helft van 2019. De doorbelaste overheadkosten waren 2,8 miljoen euro hoger dan vorig jaar.
De onderliggende EBITDA (winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen) steeg met 12,8 procent en de ratio van de onderliggende EBITDA/brutowinst steeg tot 29,4 procent van 26,8 procent in 2019. De ROACE (op onderliggende EBITDA) steeg van 34,9 procent in 2019 naar 39,3 procent in 2020 door de hogere onderliggende EBITDA.
Efficiëntieplan 2021 & 2022
ForFarmers vindt het van belang om de organisatie en processen optimaal en efficiënt in te richten en te houden. Eén van de pijlers van de strategie Build to Grow 2025 is Operational Excellence. Hieraan is een kostenbesparings-doelstelling gekoppeld van ten minste 10 miljoen euro in 2025 vergeleken met het niveau van 2020 gecorrigeerd voor covid 19-effecten.
De eerste stap van deze doelstelling is om in 2021 en 2022 de operationele kosten met 7 miljoen euro te verminderen, waarvan het volledige effect zichtbaar wordt in 2023 (vergeleken met het genormaliseerde niveau van 2020). Om dit te bereiken werkt ForFarmers diverse plannen uit, onder meer door het optimaliseren van bedrijfsprocessen.
Klik hier voor een samenvatting van de Financiële kernpunten 2020
Voor het volledige Jaarverslag 2020 klik ForFarmers_NV_2020_NL
Bron: ForFarmers – 11 maart 2021