Uit de jaarlijkse monitoring die Bemefa, de beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, uitvoert naar de aanwezigheid van mycotoxines in granen, blijkt dat 64 procent van de geanalyseerde stalen minstens één mycotoxine bevat.
Ter herinnering: mycotoxines zijn giftige stoffen die door schimmels worden geproduceerd en bij haast alle graansoorten voorkomen. Ondanks de bestaande preventieve maatregelen zijn deze toxines meestal reeds vóór de oogst aanwezig. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst, of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren zoals vochtige weersomstandigheden, rassenkeuze en de bodembewerking die de ontwikkeling van de schimmels en mycotoxines stimuleren. Daarom nam Bemefa in haar sectoraal bemonsteringsplan analyses op om het mycotoxinegehalte in granen te meten en zo eventuele problemen op voorhand te kunnen inschatten.
Early Warning Systeem (EWS)
Het EWS is een jaarlijks initiatief dat binnen de sector genomen wordt als toevoeging op het uitgebreide sectorale voedselveiligheidsplan. Bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de graanhandel en graanverbruikers. Voor 2016 werden er maar liefst 498 stalen verzameld en geanalyseerd voor tarwe, gerst, rogge, haver, triticale en spelt. In 319 daarvan werd minstens één mycotoxine teruggevonden (boven de detectielimiet) en gekwantificeerd. Dit komt overeen met 64 procent van de geanalyseerde stalen. Ter vergelijking, bij de oogst 2015 bleef dit beperkt tot 34 procent; in 2014 was dit 48 procent.
Alert blijven
“De sector is zeker alert, maar we raden ook alle operatoren aan om op hun beurt waakzaam te zijn en indien nodig een bijkomende monitoring uit te voeren”, waarschuwt Bemefa-secretaris-generaal Yvan Dejaegher. Dankzij deze monitoring kan niet alleen de bestemming van de granen gerichter bepaald worden (food, feed, of biofuel), maar kunnen ook de eindconcentraties van mycotoxines beter worden ingeschat in het mengvoeder bijvoorbeeld. “Door aanpassing van de graangehaltes in de nutritionele formule, kunnen we de risico’s in de eindvoeders tot het strikte minimum beperken in functie van het doeldier.”
Voor het volledige rapport klik early-warning-strogranen-mycotoxines-2016-rapport-nl-def.
Bron: Mededeling Bemefa – 27 september 2016