De voederprijzen zijn hard gestegen sinds augustus. Hoe dat komt legt de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders als volgt uit.
Mais
De inzaai begin dit jaar was uitstekend in de VS. Ook in Europa werd er goed ingezaaid. Tot de zomer verliep de groei goed en werden er, zeker in de VS, recordoogsten verwacht. Daarbovenop stortte de prijs van ruwe olie in het voorjaar in elkaar en zorgde het coronavirus voor een lager brandstofverbruik. Dus ook de ethanolmarkt kreeg een dreun. De mais was goedkoop in de VS en met de oogstverwachtingen zag het er naar uit dat dit niet direct zou veranderen. Maar door o.a. de importtaks op mais bereikten die lage prijzen de EU echter niet.
De zomer gooide roet in het eten. Er waren stormen in de VS en de droogte speelde de Europese productie parten. Bovendien werd de areaalinschatting in de VS ook nog eens bijgesteld. Zo waren recordoogsten van tafel en begonnen de tegenvallende oogstresultaten binnen te komen. Waar voor de start van het seizoen aan een overschot werd gedacht, is er op dit moment een klein tekort voor het seizoen 2020/2021 met als resultaat een sterk gestegen maisprijs. Merk echter op dat het tekort op de maismarkt gemakkelijk opgevangen wordt door de voorraden van de vorige seizoenen.
Tarwe
De productie- en voorraadcijfers op wereldniveau beschouwend, is er wat tarwe betreft niet veel abnormaals aan de hand. Voor 2020/2021 is er een overschot op de markt. Toch zijn de prijzen sinds augustus hard gestegen. Een eerste reden daarvoor is dat hoewel er wereldwijd voldoende tarwe is, de situatie in Europa iets krapper is. Op dit moment is de vraag goed, wat ervoor zorgt dat de prijzen niet direct zullen dalen. Een tweede reden is dat de inzaai van wintertarwe in Rusland niet zo vlot verloopt. Ten derde hangen de tarwe- en maismarkt voor een deel samen omdat ze deels aanvullend werken. Doordat de mais hoog noteert, trekt die de tarwe ook mee omhoog.
Gerst
De gerstprijs wordt vooral mee omhoog getrokken door de mais en tarweprijs.
Soja
Bij soja grotendeels hetzelfde verhaal op dan bij mais. De eerste oogstverwachtingen in de VS waren zeer goed, maar werden bijgesteld. Bij mais was de prijs in de EU nooit echt laag; bij soja wel! Soja kopen (en vastleggen) kon aan zeer lage prijzen in de maanden juni, juli en augustus. Door o.a. stormen in de VS werd deze productieverwachting naar beneden bijgesteld en is er nu voor het tweede jaar op rij een klein tekort op de sojamarkt. De lage prijzen in juni, juli en augustus zijn dus omgedraaid naar hoge prijzen nu. Een bijkomende factor is het minder gunstige weer op het zuidelijk halfrond waar de inzaai moeilijk verloopt. Er is dus niet direct een oplossing.
Chinese kooplust
Een bijkomende gemene factor voor bovenstaande grondstoffen is de Chinese kooplust. Die zorgt voor een wereldwijde goede vraag, wat een prijs-stuwend effect geeft. Bovenop de bijstellingen van de oogst, kwam dus ook nog eens de kooplust die als katalysator werkte, om zo de prijzen nog sneller te doen stijgen.
Prognose
In Varkensbedrijf oktober maakt de VPOV ook een prognose. Geïnteresseerd? Voor het volledige artikel klik Stijging voederprijzen laat zich verklaren
Bron: naar VPOV in Varkensbedrijf editie België oktober 2020