ILVO heeft een methode uitgewerkt om op basis van varkensspeeksel te bepalen of er antibioticaresiduen zijn. FEBEV kondigt aan dat op een beperkt aantal slachthuizen praktische tests met het speekseltouw worden opgestart, om de beste aanpak uit te werken. Het luidt intussen dat België het eerste land ter wereld zal zijn waar een preventieve ante mortem antibioticatest wordt gebruikt in de varkenssector, bovenop de antibioticacontroles door het FAVV in het slachthuis.
Snelle test
Volgens ILVO biedt de ontwikkelde touwtest een vlotte procedure. Amper 10 minuten na het verzamelen van het speeksel is de uitslag bekend. De varkenshouder, chauffeur of werknemer van het slachthuis kunnen het bewuste bijttouw als een speelgoedje in elk hok ophangen op schofthoogte van de dieren. Op een paar minuten tijd hebben er meerdere varkens aan gesabbeld. Het touw gaat in een plastic zak. Men wringt alles (touw en zak) uit, knipt een hoekje van de zak en giet het speeksel in een potje. Dat verdunt men dan met residuvrije melk. Daarna is het nog 7 minuten voor de feitelijke analyse met een dipstick, waarop zich kleuren vormen bij de teststreepjes.
Voor de slacht
Luc Verspreet, ondervoorzitter en voorzitter varkenscommissie FEBEV: “Als de touwtest van een hok positief scoort moeten de varkens in de stal blijven en wachten op een latere negatieve speekseltest. Wij zien alvast de extra voordelen: voor de varkenshouder worden de risico’s beperkt en voor de consument maximaliseren we de garanties.”
Wim Reybroeck (ILVO) : “Ik zie een parallel met de procedure bij de Belgische melk. Op de loskade van de melkerij doen de chauffeurs van de ophaalwagens (of een medewerker van het zuivelbedrijf) een sneltest voor antibioticadetectie op elke verse lading. Bij een positief resultaat wordt er niet gelost in de melkerij. De melk wordt dan afgevoerd en vernietigd.“
Praktijktoets
Voor de eerste grootscheepse praktijktoets met de nieuwe touwtest zullen een vijftal slachthuizen elk tien varkenshouders kiezen om de procedure zorgvuldig en haalbaar te organiseren. Er zal getest worden gedurende vier opeenvolgende leverbeurten. In het begin werken ze nog twee dagen voor de slachtdatum met de touwtest. Onder begeleiding van ILVO wordt het speeksel in de eigen slachthuislaboratoria geanalyseerd. Tegelijk worden er telkens ook monsters van het voeder en het water verzameld.
Bron: ILVO – 23 februari 2017