Dierenarts Merel Postma heeft haar doctoraat met betrekking tot de problematiek van de reductie van het antibioticagebruik in de varkenshouderij klaar. De verdediging zal plaatsvinden op donderdag 19 mei om 17 uur in het Kliniek Auditorium A van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Salisburylaan 133 te Merelbeke.
In het werk onder de titel: ‘Antimicrobial usage in pig production: check, improve and reduce in Belgium and the EU’, doet de auteur na omstandig onderzoek een aantal aanbevelingen om vooruitgang te boeken in de vergelijkbaarheid van het kwantificeren van antimicrobieel gebruik over bedrijven en landen heen.
Volgens dit onderzoek moet prioriteit geven worden aan het harmoniseren van de dagdoseringen – in de studie ‘Defined Daily Doses Animal (DDDA’s) genoemd – maar ook de voorgeschreven behandelduur, duur van de activiteit van langwerkende producten en het gebruik van standaardgewichten.
“Wanneer dit meten van het niveau van antimicrobieel gebruik onder controle is, moet de aandacht gericht worden op de verbetering in bedrijfsmanagement en bioveiligheid. Alleen dan is de gewenste reductie van antimicrobieel gebruik mogelijk”, stelt Merel Postma.
In het werk wordt ook aangeraden om het niveau van bioveiligheid te kwantificeren met behulp van het risico-gebaseerde kwantificatiesysteem Biocheck.UGent om zodoende vervolgens bedrijfsspecifieke verbeteringen te kunnen aanduiden.
Finaal besluit Postma dat: “Begeleiding van varkenshouders in bedrijfsspecifieke interventies gerelateerd aan bioveiligheid en bedrijfsmanagement een sleutelfactor bleek te zijn in het succes tot de reductie van antimicrobieel gebruik.”
Voor een samenvatting en meer informatie met betrekking tot de openbare verdediging klik Uitnodiging PhD verdediging Merel Postma – NL.