Vanaf 1 januari start Belpork vzw een monitoringprogramma op ter optimalisering van het antibioticagebruik op Certus-bedrijven. In een eerste fase worden alle verschafte antibiotica geregistreerd via een online registratieplatform. De geregistreerde gegevens worden geanalyseerd en op termijn zal hieruit een advies voortvloeien om antibiotica op een duurzame en oordeelkundige manier in te zetten. De ultieme doelstelling is bijdragen in de strijd tegen de antibioticaresistentie.
Op 1 juli 2013 bracht Belpork vzw een nieuwe versie van het Certus-Lastenboek uit. Dit in het kader van de hernieuwing van de overeenkomst tussen Belpork vzw en het Duitse kwaliteitssysteem QS. In uitvoering van dit contract en teneinde de export te bestendigen, zijn vanuit Duitsland een aantal nieuwe normen opgelegd aan de Certus-deelnemers. Zo moet de producent deelnemen aan een monitoringprogramma voor antibiotica. Naast de relevantie in het kader van de samenwerking met QS, is Belpork eveneens overtuigd van de noodzaak voor de opstart van dergelijk programma in het kader van de strijd tegen de antibioticaresistentie.
Binnen de sector bestaat nog geen registratieprogramma voor antibiotica. Daarom besliste Belpork vzw om zelf een databank te ontwikkelen waarin het antibioticagebruik per bedrijf wordt geregistreerd. Het systeem voorziet dat de verschaffer deze gegevens inbrengt. Dit is meestal de bedrijfsbegeleidende dierenarts, maar het kan ook de mengvoederfabrikant of apotheker zijn. Hoe dan ook, wordt iedere Certus-producent vanaf 1 januari 2014 verplicht om alle antibiotica die op zijn bedrijf worden verschaft, te laten registreren.
De databank is toegankelijk voor zowel producenten als verschaffers. De verschaffers krijgen vanaf 1 januari 2014 toegang om de registraties te kunnen doen. De producenten krijgen zo snel mogelijk toegang tot de databank in het voorjaar 2014 zodat ook zij het verbruik op hun bedrijf kunnen opvolgen. Iedere producent wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van zodra de databank ook voor hem toegankelijk is.
In een volgende fase voorziet Belpork om de verzamelde gegevens te laten analyseren en iedere producent individueel te adviseren om op een oordeelkundige en duurzame manier antibiotica op zijn bedrijf te gebruiken, zonodig te verminderen. Voor de verwerking van de gegevens gaat Belpork vzw een samenwerkingsverband aan met AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.
Alle relevante informatie met betrekking tot de antibioticadatabank is te vinden op de website www.certus-info.be.