Varkensdierenartsen uit heel Europa verzamelden vorige week in Düsseldorf voor een conferentie over bigvitaliteit, een initiatief van ForFarmers.
Tijdens de tweedaagse conferentie waren er ook presentaties van praktiserende dierenartsen uit verschillende landen. Zij hadden het onder meer over de huidige aanpak om de gezondheid en het welzijn van biggen te verbeteren, de voortgang van nationale programma’s om medicatie te verminderen en nieuwe gezondheidsuitdagingen in de varkenshouderij.
Er werd onder meer gediscussieerd over de mogelijkheden om het gebruik van antibiotica verder te verminderen. Ook de rol van data in gezondheid en de ontwikkelingen op vlak van kennis in de bestrijding tegen streptokokken-infecties kwamen aan bod. Tot slot werd ook besproken hoe uitdagingen op vlak van diergezondheid effectiever kunnen worden aangepakt door een gezamenlijk plan van aanpak tussen dierenarts en nutritionele oplossingen.
Ad van Wesel, directeur van het Nutrition Innovation Centre van ForFarmers, opende de conferentie met een overzicht van nutritionele innovaties en kennis om biggezondheid en -vitaliteit te verbeteren. Hij had het onder andere over NutriPower+, technologie, die ForFarmers samen met Trouw Nutrition ontwikkelde.
Chris Proudfoot van het Roslin Institute sprak over de mogelijkheden vanuit genetica die ontwikkeld worden om varkens resistent te maken tegen ziektes.
Astrid de Greeff, Wageningen Bioveterinary Research, gaf een overzicht van onderzoek gevoerd om meer inzicht te krijgen in Streptococcus suis-infecties, waaronder een project van de Wageningen Universiteit, ForFarmers, Trouw Nutrition en Boehringer.
Ronald Scholten gaf een presentatie over hoe fermentatie van grondstoffen in zeugenvoer de voerefficiëntie 5 tot 8 procent kan verbeteren.
Lisbet Shooter, Innovation Director bij het Deense onderzoekscentrum Seges, bracht een Deense visie op bigvitaliteit in een wereld zonder zink en met een lager medicatiegebruik. Ze beklemtoonde dat er geen wondermiddel bestaat en dat de meeste Deense producenten het allesbehalve makkelijk vinden om een kostenefficiënte oplossing te vinden zonder het antibioticagebruik te verhogen. De huidige methodes focussen zich op verminderde eiwitniveaus in biggenvoer, voeropname na het spenen en de kwaliteit en ervaring van personeel op het boerenerf.
Pieter van Rengen van de dierenartsenpraktijk Lintjeshof gaf een praktijkvoorbeeld van hoe varkenshouders, dierenartsen en nutritionisten op een gestructureerde manier kunnen samenwerken om de gezondheid van biggen te verbeteren. Dat gestructureerd plan combineert grondige analyses, diagnoses en technische en financiële gegevens met evaluaties op regelmatige basis. Deze aanpak is ook de basis van het programma NutriCare360 van ForFarmers, waarin de kennis van dierenartsen en de nutritionele oplossingen samengebracht worden om boeren te helpen hun eigen specifieke doelen te bereiken: ‘samenwerken voor een betere gezondheid.
bron: naar ForFarmers – 10 december 2019