Het Varkensloket en het Praktijkcentrum Varkens organiseren een digitale enquête bij zo’n 3.400 Vlaamse varkenshouders. In een korte bevraging wordt gepeild welke mogelijke onderzoekbehoeften en –onderwerpen voorrang moeten krijgen.
Welke kennis en welk soort onderzoek hebt u als ambitieuze varkenshouder zeker nog nodig in de komende jaren? Wat ontbreekt er op dit moment? Meer kennis rond ziektes, management, genetische lijnen, hygiëne, alternatieven voor antibiotica, voederconversie, stalinrichting, vruchtbaarheid, marketing, kwaliteit of nog andere? En wat zou u dan heel concreet uit de wetenschappelijke bevindingen willen halen?
Ziedaar welke richting het met de digitale enquête die aan de varkenshouders verzonden werd, uitgaat. Daarmee wordt gevolg gegeven aan één van de acties uit de G30-varkensstop zijnde: het structureel in kaart brengen van de onderzoekbehoeften.
“De varkenshouders krijgen zo voor de eerste keer de kans om mee te beslissen over de onderzoekonderwerpen die in de onderzoek-agenda worden vastgelegd. Jaarlijks actualiseren de varkenshouders deze agenda. Ook de andere schakels in de varkenssector worden in een later stadium bevraagd”, luidt het vanwege het Varkensloket.
Het Varkensloket maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de banden met de varkenshouders aan te halen. Zo kunnen varkenshouders die de enquête thuis invulden met een afgedrukte bon tijdens de beurs Agriflanders een geschenk ophalen. Overigens kan de enquête ook rechtstreeks op de beursvloer ingevuld worden. Ook dan belooft het Varkensloket ‘een geschenk dat nuttig zal zijn tijdens de werkzaamheden in de stal’.
U vindt het Varkensloket in hal 4 op de stand van het beleidsdomein Landbouw en Visserij, nummer 4330.
Herhalen we tot slot dat er op donderdag 12 januari van 13u00 tot 16u30 op Agriflanders tevens een studienamiddag over 4 technische en economische thema’s in de sector georganiseerd wordt. Voor de volledige informatie klik UI_2017_Agriflanders_Varkensloket.
Bron: Varkensloket – 3 januari 2017